I oktober starter Norge som observatør i FNs sikkerhetsråd

fn new york

UDs utsendte i New York og her i Norge jobber nå på spreng for å få alt klart til oppstarten i januar 2021 når Norges periode i Sikkerhetsrådet starter. Allerede fra 1. oktober vil Norge sitte som observatør.

Å ha observatørstatus i FNs sikkerhetsråd er en ordning hvor alle nyvalgte medlemmer har muligheten til å observere Sikkerhetsrådets arbeid i forkant av fullt medlemskap. Denne prosessen ble vedtatt for at nyvalgte land kan stille mer forberedt til medlemskapet, samt for å sikre kontinuitet i rådets arbeid.

Les også:  Sex uten samtykke: AUF Nordland fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet

I praksis betyr dette at de nyvalgte medlemmene får være med på alle Sikkerhetsrådets møter og at de mottar all skriftlig informasjon fra Sikkerhetsrådets sekretariat. Observatørlandene har i denne perioden ikke lov til å stemme, eller legge frem resolusjonsforslag. 

Noen av Sikkerhetsrådets møter finner for tiden sted i salen til FNs økonomiske og sosiale råd i FNs hovedbygning for å sikre at smittevernhensyn blir fulgt. Andre av rådets møter foregår fortsatt virtuelt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.