Hyttepåske: 15000 hytter mangler slokkeutstyr

vinter sjø fiske

Nordmenn strømmer til hyttene sine i påsken, men samtidig øker risikoen for brann. Hvert år skjer over tusen hyttebranner, og undersøkelser viser at 8000 hytter mangler røykvarsler, mens 15000 mangler slokkeutstyr.

– Folk må være klar over at brenner det på hytta kan man ikke forvente å få hjelp til å slokke i samme grad som hjemme. Mange hytter ligger avsides til, og det kan ta lang tid for det lokale brannvesenet å rekke frem. Man må derfor være forberedt på å selv håndtere en brann, og da er det avgjørende at hytta har rikelig med varsling- og slokkeutstyr, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Det har vært en markant økning i bruken av hytte de siste årene, ikke minst etter at pandemien brøt ut. Forsikringsselskapene mottok i fjor 23 prosent flere brannskader i hytte enn året før, viser tall fra Finans Norge.

Erstatningene etter brann i hytte var i fjor på over 350 millioner kroner. Dårlig vedlikehold og feil montering og bruk av skorstein og ildsted er blant de vanligste brannårsakene.

– Det viktigste du kan ha på hytta er en røykvarsler som virker. Den kan redde liv, men da må du teste den hver gang du ankommer, og ha friske batterier klar. Mangler både røykvarsler og slokkeutstyr kan en hyttebrann ende i en katastrofe. Det er ikke uten grunn at dette er utstyr som er påbudt i alle boliger, inkludert hytter, sier han.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Flere og flere leier hytter i ferien, og både Tryg og Brannvernforeningen råder leietakere av hytte å ta ekstra forholdsregler for å redusere risikoen for brann på hytta.

– Det er en økende trend å leie hytte i påskeferien, noe som kan være en utfordring med tanke på brannsikkerheten. Er man usikker oppfordrer vi til å ta med seg en fungerende røykvarsler samt en gass/kullosvarsler hvis du leier hytte med gassdrevet utstyr. Slike fås kjøpt for noen hundrelapper hver, og er en billig livsforsikring dersom ulykken skulle være ute, sier Brandeggen.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Tryg Forsikring og Brannvernforeningens sjekkliste på hytta:

  • Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk
  • Ha alltid ekstra batterier i reserve
  • Gå aldri fra levende lys
  • Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
  • Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte
  • Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
  • Vær ekstra varsom ved bruk av gass
  • Sjekk utstyr og slanger jevnlig
  • Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr
  • Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.