Hva er greia med NRK radio?

Jeg husker at jeg hørte på radio i bilen om formiddagen den 11. januar i år. Klokka nærmet seg 11, tidspunktet da Nordland skulle være førstemann ut til å kutte sendingene på FM-nettet. Deretter ville fylke etter fylke gjennomgå samme prosess, og ved utgangen av 2017 har DAB (Digital Audio Broadcasting) erstattet det analoge FM-nettets plass for radiosendinger i hele landet.

En direktesendt seremoni i Stormen Bibliotek markerte det hele. Fanfare, trommevirvel, en overdimensjonert bryter som symbolsk ble flyttet fra «FM» til «DAB», og så ble det helt stille i bilen min.

Og slik har det vært siden.

Jeg har nemlig ikke prioritert å ta kostnaden ved å bytte ut den gamle bilradioen med en DAB-radio. Men jeg har CD-spiller! Så musikk er ikke noe problem. Nå skal det sies at lokalradio fortsatt er på FM-nettet, så helt dødt er det ikke. Men musikkvalget der ligger ofte såpass utenfor mine preferanser, at jeg heller holder meg til CD-platene mine.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Hva er greia med NRK radio? Finnes de egentlig? Eller er det bare en gammeldags greie som noen fantaserer om? Selvsagt stiller ingen slike spørsmål. NRK lever i beste velgående, med et bedre tilbud enn noen gang. Problemet ligger hos meg. Jeg lytter på feil frekvens.

«Alt har Gud gjort vakkert i sin tid. Også evigheten har han lagt i deres hjerte, men likevel kan ikke mennesket forstå det verk Gud gjør, fra begynnelsen til enden» (Fork. 3:11, NB88). Bibelen forklarer at vi har noe i oss som gir resonans i møte med det evige. En anelse om at det må finnes noe mer enn det vi kan se, ta og føle på.

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

Å undre seg over dette er en del av det å være menneske. Men undring i seg selv fører ikke automatisk fram. Hvor søker jeg?

Skuffet kan jeg velge å slå meg til ro på en frekvens av dårlige erfaringer og ting jeg ikke helt forstår, og sette på livets CD-plater i stedet. De spiller kjente melodier og bekrefter både musikksmaken min og alt jeg kjenner fra før. Hva er greia med Gud egentlig? Finnes han i det hele tatt, eller er han bare en gammeldags idé, som enkelte særinger sysler med?

Eller jeg kan endre innstilling og ta inn signalene der de faktisk kommer fra.

Les også:  Arbeiderpartiet vil styrke veterinærtjenestene i Nordland

Korset er et slikt sted. Da Jesus Kristus ble korsfestet på en høyde utenfor Jerusalem, var det verken fanfarer eller trommevirvler. Like fullt var det en hendelse uten sidestykke, en historisk overgang. Det handlet om kjærlighet. Han levde et liv vi ikke klarte å leve, og døde en død vi skulle ha lidt. Så ble han reist opp fra døden for å gi oss liv.

Signalene fra himmelen ble sterkere og klarere enn noen gang: «For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv» (Joh. 3:16).

God lytting!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Frode Hansen

Pastor i Bykirka, som er en av de frikirkelige menighetene i Bodø. Finn mer info på www.bykirka.no.