Høysesong for brann: Slik kan du sikre deg best mulig

bolig kjøkken brann

Desember er den måneden i året det oppstår flest branner. Mørketid, kulde og pynting til jul bidrar til den lite hyggelige statistikken. Vet du hva du gjør om du plutselig ser flammer?

Branner oppstår oftest i komfyrer og elektriske artikler, levende lys og åpen varme. Hvis uhellet skulle være ute, må du handle raskt og ha brannslukningsutstyret i orden. Visste du for eksempel at du bør vende pulverapparatet fire ganger i året for å unngå at pulveret klumper seg?

Husk å vende brannslukkeren
Er svaret nei, er du i godt selskap. Nesten halvparten av alle nordmenn sier at de ikke har snudd pulverapparatet sitt i løpet av det siste året og bare 3 av 100 husker å vende apparatet fire ganger i året.

Dette kommer frem i en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Storebrand.

– Det er faktisk regelen: For å være helt sikker på at pulverapparatet fungerer som det skal, så bør det vendes fire ganger i året. Når du snur apparatet, skal du høre at pulveret risler ned. Gjør det ikke det, bør du bytte det ut. Glemmer du denne enkle øvelsen, så risikerer du at apparatet ikke fungerer når du virkelig trenger det, sier Hanne Iversen Rye, skadeforebygger i Storebrand.

Les også:  Desember: Slik blir julen på NRK

Det er ikke bare brannslukkeren som må være i orden. Røyk dreper og røykvarsleren er det viktigste forebyggende tiltaket, opplyser Rye og viser til at mellom 10 og 20 liv blir reddet av røykvarsler hvert eneste år. I snitt har det omkommet 61 personer i brann i Norge i året siden 1979.

I Norge har vi omtrent 3000 branner i bygg årlig og disse koster samfunnet mer enn 10 milliarder kroner.

Dette er høye tall og store beløp, men alle branner starter små. Små branner kan vi oftest slukke selv, og sekunder kan være avgjørende. Det er derfor viktig at du har røykvarslere som gjør deg tidlig oppmerksom på brannen, og har slukningsutstyr som fungerer og er lett tilgjengelig om ulykken skulle være ute.

Les også:  Black Week: – Forventer mange bulkeskader

– Det er også verdt å merke seg at moderne hjem brenner raskere på grunn av store mengder syntetiske og oljebaserte produkter i møbler og byggematerialer. Da gjelder det å ha brannslukningsutstyret klart til bruk og i orden, oppfordrer Rye.

Enkle tiltak kan ofte redusere risiko:

  • Komfyrvakt er et effektivt mot branner på kjøkkenet. 
  • Minimer bruk av skjøteledninger. En fast stikkontakt er tryggere. 
  • Ikke forlat levende lys, og unngå lysmansjetter og brennbare dekorasjoner.
  • Bruk tørr ved og husk god trekk. Les ovnens bruksanvisning, og følg med når du fyrer.
  • Lading av batterier kan føre til brann. Lading bør skje på et underlag som ikke er brannbart og i et rom med røykvarsler
Les også:  Advarer mot gamle røykvarslere

Sjekkliste for brannvern

  • Du må ha minst en røykvarsler i hver etasje som dekker kjøkken, stue og sone utenfor soverom og tekniske rom. Det er lurt å ha seriekoblede røykvarslere, slik at hvis en går av, varsler alle. 
  • Ha gjerne røykvarsler på soverom.
  • Test røykvarslerne minst en gang i året og bytt batteri ved behov. 
  • Visste du at røykvarslere har en utløpsdato? Vanlig levetid er rundt 10 år. 
  • Vit hvor slukningsappartet ditt er og sjekk plumbering, trykk, utløpsdato og at apparatet ikke er skadet.
  • Vend apparatet fire ganger i året, så ikke pulveret klumper seg. 
  • Gjennomfør brannøvelser og test rømningsveier, f.eks. brannstige/-tau.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.