Gode grunner til å spise appelsiner i påsken

appelsin

I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner – drøyt seks kilo i året. Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?

– At mange forbinder det å spise appelsiner med påske, kan være fordi appelsinene før i tiden bare kom til Norge i vinterhalvåret, og at det var rundt påsketider de var spesielt gode. Nå har vi tilgang på friske og fine appelsiner hele året, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).  

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

– Det er jo heller ingen tvil om at det smaker med en saftig appelsin etter en lang tur, enten det er til fots eller etter en skitur. Den er saftig og søt, slukker tørsten og gir god energi.  

Ernæringsrådgiveren forteller at én appelsin dekker hele dagsbehovet for vitamin C. Hun forklarer at vitamin C har en viktig rolle i oppbygningen og vedlikeholdet av kroppens bindevev, og at vitaminet også hjelper til med opptak av vegetabilsk jern i kroppen. 

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

– Grovt brød inneholder jern, kombinerer du brødmåltidet med en appelsin eller en annen vitamin C-rik grønnsak eller frukt øker du jernopptaket. Appelsinen er også rik på fiber og fyller magen godt, noe som gjør at du holder deg mett lengre.  

Det er med andre ord mange gode grunner til å ta med seg appelsin på tur og sette frem oppkuttet appelsin på frokostbordet til påske.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.