Forsikringsselskap advarer: – Ikke vask klær eller kopper om natta

bolig kjøkken brann

En undersøkelse viser at 39 prosent ofte bruker vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin mens de sover eller ikke er hjemme.

– Det kan være livsfarlig. Hvis maskinen tar fyr er det viktig at brannen oppdages raskt, advarer forsikringsselskap.

En undersøkelse Norstat har gjennomført for Codan Forsikring gir svar på hvor ofte nordmenn bruker vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin eller tilsvarende maskiner når de sover eller ikke er hjemme. 8 prosent svarer at de gjør dette daglig, 31 prosent ukentlig, 14 prosent månedlig og 47 prosent sjeldnere eller aldri.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

– Selv om det som oftest går bra når du bruker vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin, utvikles sterk varme når disse er i bruk. Hvis det da oppstår et branntilløp er det kritisk å reagere raskt. Hvis du sover blir reaksjonstiden lenger og branntilløpet kan utvikle seg til en farlig brann, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fører statistikk over branner og branntilløp i bygg som har startet i vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin.

Les også:  Nye tall: Bodø kommune er den 64. dyreste kommunen å eie bolig

Statistikken viser at det i 2019 startet 42 branner eller branntilløp i vaskemaskin, 32 i oppvaskmaskin og 30 i tørketrommel. Hittil i år har tre branner eller branntilløp startet i en vaskemaskin, to i oppvaskmaskin og én i en tørketrommel.

Undersøkelsen viser at halvparten i aldersgruppen 30-49 år daglig eller ukentlig bruker vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin om natta eller mens de ikke er hjemme. Blant de som er yngre og eldre er det er færre som gjør dette.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

– Mange i 30- og 40-åra har hjemmeboende barn, noe som bidrar til mye oppvask og klesvask. I en hektisk hverdag kan mange tenke at vasking av klær, kopper og tallerkener på kveldstid og natta er løsningen for å få tiden til å strekke til. Selv om det kan være praktisk, kan det også være farlig, og vi fraråder det på det sterkeste, sier Richvoldsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.