Elkjøp innfører 24 timers overvåkning av returmottak

elkjøp

Elkjøp innfører nå overvåkning av returområdene for el-avfall, for å hindre tyveri og miljøkriminalitet. – Løsningen er allerede testet ut og har gitt meget lovende resultater, sier adm. direktør Fredrik Tønnesen i Elkjøp Norge.

Elkjøp er stolt av å ha Europas beste og sikreste rutiner for elavfall som Elkjøp leverer til sin gjenvinningspartner. Problemet man hittil ikke har klart å løse, er tyveri av elavfallet før man rekker å levere det til gjenvinningsanlegget. Nå tar man drastiske grep for å hindre slik miljøkriminalitet.

– Vi har i mange år forsøkt å finne løsninger for å hindre tyveribandene som stjeler elavfall, men må konstatere at tiltakene ikke har hatt ønsket effekt. Nå går vi mer drastisk til verks, sier Elkjøp-sjef Fredrik Tønnesen.

Les også:  Bodø-ungdommer vil lage handlenett med nord-norske kraftgloser på

Blant tiltakene som er innført de siste årene, er spesialutviklede miljøcontainere med små luker som skulle hindre uvedkommende å stjele avfall. Siden dette og andre tiltak ikke har gitt tilfredsstillende resultater, innfører Elkjøp nå døgnkontinuerlig overvåkning av returområdene ved hjelp av video- og sensorteknologi.

– Vi ruller nå raskt ut et nytt og omfattende overvåkningssystem, som skal overvåke returområdene ved alle våre egne varehus når ansatte ikke er tilstede. Overvåkningsenheten er fjernbemannet og tilbyr en enveiskommunikasjon som vi har hatt god erfaring fra et testprosjekt på Elkjøp Lørenskog, forteller Tønnesen.

Les også:  Bodø-ungdommer vil lage handlenett med nord-norske kraftgloser på

Overvåkningssystemet ga umiddelbart resultater ved Elkjøp Lørenskog. 35 tyverier ble avverget i løpet av den første helgen systemet var i drift, og 71 kunder ble bedt om å komme tilbake med el-returen i åpningstiden. Etter 5 måneders drift er problemet nesten eliminert.

– Sensorteknologi hjelper vekter å avgjøre hva som er relevant å reagere på. Med umiddelbar varsling via høyttaler hindres både tyverier og kunder som setter fra seg el-avfall utenfor åpningstiden, forteller Elkjøp-sjefen.

Politiet i Lørenskog har reagert meget hurtig i de få tilfellende hvor tyver ikke har latt seg skremme av systemets varslinger. Med Elkjøps system vet politiet at de ikke mottar falske varsler.

Fredrik Tønnesen understreker at kampen mot tyveribandene ikke kan vinnes alene. Plyndringen av el-avfall fører blant annet til at farlige gasser slippes rett ut i luften.

Les også:  Bodø-ungdommer vil lage handlenett med nord-norske kraftgloser på

– Det er avgjørende at kundene forstår konsekvensene av å dumpe el-avfall hos oss utenfor åpningstiden. Da blir det fritt fram for tyvene. Vi oppfordrer alle som leverer el-avfall innstendig om å respektere åpningstidene. Ellers blir oppgaven umulig for oss, sier Elkjøp-sjefen.

Tønnesen understreker at Elkjøp selv skal ta et større ansvar fremover.

– Det handler blant annet om å informere bedre om returordningen i våre butikker, slik at kundene vet hva de kan gjøre for å motvirke denne miljøkriminaliteten. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.