Denne appen kan redde 20 liv i året

norsk luftambulanse

En norskutviklet app kan nå fortelle 113-sentralen nøyaktig hvor du er når du ringer 113 fra appen. Posisjonen din blir sendt automatisk og kan redde minst 20 liv i året.

Du kan ringe direkte til 113 og 110 via appen. Da blir posisjonen din sendt automatisk til nødsentralen. Appen er gratis og laget av Norsk Luftambulanse.

– Dette er viktig for hele befolkningen i Norge. Går du på tur i skogen, på fjellet eller kjører bil vet du som regel ikke nøyaktig hvor du er. Og i en stresset situasjon der du må ringe etter hjelp blir det enda vanskeligere. Denne appen vil gi en økt trygghet for alle som ferdes ute, sier generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Les også:  Stortingspresidenten i Kyiv

Den ideelle organisasjonen har selv utviklet appen «Hjelp 113», og allerede har over 850 000 lastet den ned. De som har den eldre versjonen av appen trenger bare å oppdatere den og legge inn telefonnummeret sitt for at posisjonen blir sendt automatisk til 113-sentralen når du ringer fra appen. I tillegg til å gi trygghet til befolkningen er den svært viktig for å få hjelpen ut raskt og til riktig sted, blant annet for luftambulansen og ambulansen. Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er og det er frustrerende, sier sykepleier Thomas Christensen som jobber ved 113-sentralen i Oslo.

Les også:  70-åringen som gjør Norge tryggere

– Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død hvor vi ikke vet hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt fram er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever.

Oppdateringen av appen er et samarbeid med Helsedirektoratet. De oppfordrer alle til å ha denne appen på smarttelefonen sin.

Les også:  – Ikke kast smittevernutstyr!

– Vi kan faktisk redde opptil 20 liv hvert år hvis folk begynner å ringe 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.

Applikasjonen Hjelp 113 utvikles hele tiden og det anbefales derfor å sette på automatisk oppdatering av apper på telefonen. Nødnummeret til brann, 110, er også med i appen, og nødnummeret til politi, 112, kommer i appen i løpet av 2018.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.