Denne appen kan redde 20 liv i året

norsk luftambulanse

En norskutviklet app kan nå fortelle 113-sentralen nøyaktig hvor du er når du ringer 113 fra appen. Posisjonen din blir sendt automatisk og kan redde minst 20 liv i året.

Du kan ringe direkte til 113 og 110 via appen. Da blir posisjonen din sendt automatisk til nødsentralen. Appen er gratis og laget av Norsk Luftambulanse.

– Dette er viktig for hele befolkningen i Norge. Går du på tur i skogen, på fjellet eller kjører bil vet du som regel ikke nøyaktig hvor du er. Og i en stresset situasjon der du må ringe etter hjelp blir det enda vanskeligere. Denne appen vil gi en økt trygghet for alle som ferdes ute, sier generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

Den ideelle organisasjonen har selv utviklet appen «Hjelp 113», og allerede har over 850 000 lastet den ned. De som har den eldre versjonen av appen trenger bare å oppdatere den og legge inn telefonnummeret sitt for at posisjonen blir sendt automatisk til 113-sentralen når du ringer fra appen. I tillegg til å gi trygghet til befolkningen er den svært viktig for å få hjelpen ut raskt og til riktig sted, blant annet for luftambulansen og ambulansen. Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er og det er frustrerende, sier sykepleier Thomas Christensen som jobber ved 113-sentralen i Oslo.

Les også:  John Kerry møtte Gahr Støre: - Norge avgjørende for å kutte vanskelige utslipp

– Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død hvor vi ikke vet hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt fram er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever.

Oppdateringen av appen er et samarbeid med Helsedirektoratet. De oppfordrer alle til å ha denne appen på smarttelefonen sin.

Les også:  11 000 anmeldt for ruskjøring: - Nordmenns store skrekk

– Vi kan faktisk redde opptil 20 liv hvert år hvis folk begynner å ringe 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.

Applikasjonen Hjelp 113 utvikles hele tiden og det anbefales derfor å sette på automatisk oppdatering av apper på telefonen. Nødnummeret til brann, 110, er også med i appen, og nødnummeret til politi, 112, kommer i appen i løpet av 2018.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.