Bruk sunn fornuft og rett utstyr: Slik måker du trygt i vinter

skydda

– Ta deg god tid og bruk riktig sikkerhetsutstyr, er oppfordringen fra Bård Kulseth, HMS-ekspert i Skydda Norge. Tar man ikke de nødvendige forholdsregler, kan snømåking i høyden få dramatiske følger. 

Flere steder i landet har det allerede falt store snømengder. For dem som jobber i høyden blir det en ekstra risiko med kulde, vind og glatte underlag. 

 – Er uhellet ute når du jobber i høyden, blir konsekvensene ofte fryktelig store. Derfor er det viktig å tenke sikkerhet når man skal fjerne snø fra taket, sier Kulseth som er regionansvarlig i HMS-selskapet Skydda. 

Les også:  Advarer: Norske feriebiler tiltrekker seg innbruddstyver

Han sier fallulykker er «verstingen» når det kommer til arbeidsulykker i Norge, og med riktig type beskyttelse mot fall kan man forhindre mange skader, dødsfall og unødvendig sykefravær. 

Ifølge HMS-eksperten er sunn fornuft og riktig sikkerhetsutstyr utrolig viktig, men det er også flere andre ting man må huske på.  

– Det bør være minst to personer som utfører arbeidet, og ofte er det behov for noen som advarer forbipasserende i forbindelse med snømåkingen.

– Arbeidsgiveren må sjekke taket før man starter, slik at man med sikkerhet vet at bæreevnen klarer av ryddemannskapet. I tillegg skal man sørge for at sikkerhets-innretningene er i god stand og sikret.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

Kulseth påpeker at de som utfører arbeid på tak, må ha personlig sikringsutstyr med koplingsline og sele.

Dette gjelder ved for eksempel snørydding og annet kortsiktig arbeid i høyden, der monteringen av stillas ikke er vanlig.

– Det holder dessverre ikke med vanlig tau, for mangelen på elastisitet gjør at kroppens indre organer kan bli alvorlig skadet når tauet brått stopper et fritt fall.

– Vi anbefaler også bruk av sklisikre sko, beskyttelseshjelm og kommunikasjonsutstyr for å holde kontakt med personer på bakken, sier HMS-eksperten.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

Uansett hvor du måker snø, er det lurt å kle seg riktig. Det norske vinterklimaet byr på minusgrader, mye nedbør og kald vind. Derfor er det ekstra viktig å velge bekledning som holder deg tørr og varm.

– Dersom normalt varmt tøy ikke gir tilstrekkelig vern mot kulden, er det nødvendig med ekstra arbeidsklær. Det er også viktig at du har arbeidsklær som ikke hemmer bevegeligheten, og som synes godt på mørke vinterdager, poengterer Bård Kulseth.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.