5 spådommer for cybersikkerhet i 2022

Et nytt år står for døren, og det ligger an til å bli et spennende år for cybersikkerhet. Aldri før har beskyttelse mot digitale trusler vært et slikt viktig og hett tema. Det er ikke så rart, med tanke på at flere fremtredende bransjer har opplevd katastrofale cyberangrep med store konsekvenser for økonomi og omdømme i senere år. Flere millioner personer opplevde cyberangrep i 2021. Både selskaper og enkeltindivider har innsett hvor utsatte de er. Våpenkappløpet mellom antivirus-utviklere og cyberkriminelle har spisset seg til. Hva ventes i bransjen de neste tolv månedene, og hvordan kan du beskytte deg og dine i 2022? Det skal vi se på i denne artikkelen.

  1. Økning i antall ransomware-angrep

Idet menneskeheten digitaliserer stadig mer innhold, flytter vi også flere verdier inn i det ikke-fysiske riket, hvor digitale banditter garantert vil ligge på lur ved den virtuelle veikanten. Det forventes at stadig flere verdier vil komme i form av bits og bytes.  Det forventes dermed også at disse verdiene i økende grad vil bli mål for skruppelløse cyberkriminelle på jakt etter løsepenger.

  • Kryptovaluta
Les også:  Vil koste 14,2 milliarder å sikre Norges mest rasfarlige veier

I det inneværende året, er det veldig sannsynlig at vi vil se betydelige endringer når det gjelder sikkerhet og lovgivning rundt kryptovaluta. Meningene om den kontroversielle valutaen er delte, men en ting har blitt klart: Kryptovaluta er kommet for å bli. Interessen for kryptovaluta har vokst kraftig blant institusjonelle investorer, store bedrifter og lands økonomier. Idet kryptovaluta blir mer og mer «mainstream» kan vi forvente nye lover og forskrifter for å gjøre valutaen mer pålitelig og stabil. 2022 er lagt opp til å bli et banebrytende år, også når det gjelder selve programvaren. For å gjøre krypto mer attraktivt for store investorer, er det ventet store sikkerhetsoppdateringer for kryptovalutaer i 2022.

  • Ny maskinvare

Store ting er i gjære for vanlige konsumenter. Sikkerhetssystemer vil i nærmeste fremtid være integrert med selve hjemmeruteren i større grad. Sikkerhetsoppdateringer for selve maskinvaren som gjør surfing på internett mulig, vil ha revolusjonære konsekvenser for sikkerhet, og vil kunne integreres bredt.

  • Desinformasjon på sosiale medier
Les også:  Vil koste 14,2 milliarder å sikre Norges mest rasfarlige veier

Dette er ikke et nytt tema, men holdningene til desinformasjon som spres på sosiale medier er under endring. Vi har nylig fått se at både Facebook og Spotify har fått kraftig kritikk for å ikke gjøre nok for å hindre spredning av potensielt skadelig informasjon. Det har kommet frem flere rapporter og vitneutsagn om hvordan sosiale medier opererer bak kulissene og former den offentlige diskursen, ofte med åpenbar likegyldighet overfor konsekvensene. Det vil ikke være overraskende om det nye året bringer nye lover og forskrifter som søker å legge bånd på teknologigantenes tilsynelatende ustoppelige fremmarsj. Dette vil garantert være en trend å være på utkikk etter i det inneværende året.

  • Spredning av 5G

En trend som garantert vil definere 2022, er en økning i antall enheter som skifter til 5-G nettverk og såkalt desentralisert «edge computing». Dette tillater analyse av data nærmere kilden, og vil føre til en stor økning i datastrømmer og typer enheter som deltar i datautveksling. Dette vil føre til raskere responstider og reduserte dataoverføringskostnader, men skiftet bringer selvfølgelig også med seg nye sikkerhetsutfordringer. Det gjenstår å se hvorvidt edge computing er mer utsatt for cyberangrep enn tradisjonelle nettverk.

Les også:  Vil koste 14,2 milliarder å sikre Norges mest rasfarlige veier

Kan en VPN beskytte meg i 2022?

Det er rom for både optimisme og pessimisme idet tiåret går inn i sitt andre år, men én ting forblir konstant: VPN er den enkleste og billigste måten både bedrifter og privatpersoner kan sikre seg mot cybertrusler. Ved å kryptere forbindelsen og maskere IP-adressen, fratar VPN-et cyberkriminelle flere angrepsvinkler, og lar deg surfe sikkert og privat. NordVPN kommer i tillegg med en rekke tilleggsfunksjoner som gir deg ekstra beskyttelse: CyberSec vil for eksempel oppdage om du er i ferd med å besøke en svartelistet nettside, og hindre adgang før skadelig programvare rekker å installeres på enheten din. Du kan laste ned en VPN gratis, og prøve NordVPN i 30 dager med pengene tilbake-garanti.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.