En fabrikk i Bodø har deltatt i utviklingen av en ny generasjon drenerende heller. Nå er de med og mottar Asak FLYT DOGA-merket for design og arkitektur.
– Asak FLYT tok form samtidig som uværene herjet og behovet for å tenke nytt var som størst. Vår bransje har hatt svært lite innovasjon gjennom flere tiår, og det å få DOGA-merket når vi endelig tok sjansen og satset på produktutvikling, er rett og slett fantastisk, sier Ellen H. Schumann, markeds- og prosjektansvarlig i Asak Miljøstein.
Hun mener utmerkelsen beviser at helleinnovasjonen Asak FLYT har truffet en nerve og et behov i samfunnet.
– Vi er omgitt av arkitektur hele tiden, nesten uansett hvor vi befinner oss. God arkitektur, om det er bygninger, interiør eller landskap, skaper bedre lokalsamfunn hvor folk vil bo og leve livene sine. Dette er noe regjeringen ønsker å se mere av, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp).
– Med DOGA-merket ønsker vi å løfte fram de aller beste eksemplene på samfunnsnyttig, bærekraftig og inkluderende arkitektur. Selv om årets mottakere er svært ulike, viser de alle hvordan god arkitektur skaper bedre løsninger for både mennesker og samfunn, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
Været vil bli stadig mer ekstremt i årene fremover, noe som øker behovet for gode overvanns- og dreneringsløsninger. Derfor har Asak Miljøstein, en tradisjonstung produsent av betongprodukter, i flere år forsket på såkalte permeable dekker sammen med SINTEF.
– Økt urbanisering og mer intens nedbør, kombinert med begrensninger i avløpssystemet, gir store problemer med overvann. Siden tradisjonelle heller tetter overflaten, ville vi utforske hvordan et drenerende dekke ville fungere under norske forhold med frost og snø, sier Ellen H. Schumann.
Forskningssamarbeidet med SINTEF og NTNU pågikk i fire år, og inkluderte blant annet Asak Miljøsteins lokale fabrikk i Bodø. Deretter tok produsenten med de gode resultatene til Snøhetta. De gikk strategisk til verks for å forstå samfunnsbehovet for gode overvannsløsninger.
– Samarbeidet med Snøhetta har vært en glede! De har dyktige produktdesignere, og kan dessuten dra veksler på mange fagmiljøer internt hos seg. De utfordret oss og sørget for at vi måtte strekke oss, både med tanke på materiale og form. Sammen utviklet vi et produkt som vi begge er veldig stolte av, sier hun.
Asak FLYT er et sekskantet hellesystem som gir både funksjonell og estetisk fleksibilitet når nye overflater skal legges. Ved styrtregn dreneres vannet effektivt gjennom hellene og ned i underlaget.
Hellene er robuste, stabile og har lang levetid. Flere produsenter i andre land forhandler nå med Asak Miljøstein om å få produsere og selge de norske hellene.
Schumann forteller at Asak FLYT er blitt godt mottatt både i Norge og internasjonalt. I fjor vant hellesystemet amerikanske Fast Companys designpris i kategorien «Innovation by design», og nådde også finalen i Dezeen Awards 2023.
Juryen berømmer Asak Miljøstein og Snøhetta for å ha funnet en god løsning på et økende problem. De mener hellene er et godt eksempel på hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper verdi for samfunn, miljø og økonomi.
«Uttrykket er enkelt og formsterkt, og hellene lar seg kombinere på mange smarte måter. Systemet gir rom for å skape varierte og spennende utegulv på alt fra bytorg til gårdsplasser og industritomter. Vi mener utformingen med fleksible mellomrom og naturlig drenering er en genial designløsning som beriker omgivelsene,» skriver juryen i sin kjennelse.
Juryleder Hedda Foss Lilleng meldte seg inhabil i vurderingen av Asak FLYT. Lilleng er daglig leder i Snøhetta, som nå mottar DOGA-merket for design og arkitektur sammen med Asak Miljøstein.
De seks arkitekturprosjektene som mottar DOGA-merket i år er Nye Langøyene, Delta, HasleTre, Haukeland underjordiske holdeplass, Nordtvet gård barnehage og Asak FLYT.