Angrepene på Sri Lanka: – Kan bane vei for mer autoritære politiske krefter

forut

Sri Lanka er rammet av et omfattende og koordinert terrorangrep mot kirker og hoteller. – Det har aldri skjedd før at turister er mål på Sri Lanka. Angrepene kan føre til etnisk og religiøs uro og konflikt som kan bane vei for mer autoritære politiske krefter i tida som kommer, sier FORUTs generalsekretær, Morten Lønstad.

På morgenen 1. påskedag, 21 april, gikk det av åtte eksplosjoner ved kirker og luksushoteller i og rundt hovedstaden Colombo, Dehiwala, Negombo og Batticaloa. Over 200 skal være meldt døde og over 450 skadet søndag ettermiddag ifølge AFP og VG, men dødstallene stiger.

– Ingen i FORUT er direkte berørt og vi har så langt heller ikke hørt om at noen av våre partnerorganisasjoner er rammet av angrepene, men situasjonen er uoversiktlig, sier Lønstad.

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene skal piskes på plass

Det er foreløpig uklart hvem som står bak og hva terroristene ønsker å oppnå, annet enn å skape kaos ved å spre død og frykt. Myndighetene har innført portforbud, og flyplassen utenfor Colombo er stengt.

– Hardt prøvet land
– Sri Lanka har vært et hardt prøvet land og har sakte, men sikkert, bygd seg opp igjen som turistland, etter at krigshandlingene tok slutt for ti år siden. Derfor er det veldig tragisk og trist at Sri Lanka rammes på en slik måte. Dette er grusomme og feige angrep mot turister og troende som er samlet til høytid, sier Lønstad.

Les også:  LESERINNLEGG: Aldri før har så mange spist så mye kake for så lite

Han har søndag morgen vært i kontakt med FORUTs partnerorganisasjoner på Sri Lanka og nordmenn som ferierer i Colombo. Sosiale medier og nettforbindelse er mange steder stengt ned, derfor er det vanskelig å få kontakt med alle.

Nytt at turister er mål
– Angrepene kan føre til etnisk og religiøs uro og konflikt som kan bane vei for mer autoritære politiske krefter i tida som kommer, sier Lønstad.

Han peker på at turister og utlendinger i konflikter tidligere har vært skånet. Det gjorde det blant annet lettere å jobbe i landet under borgerkrigen, slik han selv gjorde som stedlig representant for FORUT.

Les også:  Full frifinnelse av Fosenaksjonistene

– Det har aldri skjedd før på Sri Lanka at turister er terrormål. Turistindustrien er en av de viktigste inntektskildene til landet og dette skader både denne industrien og økonomien på Sri Lanka generelt. Dermed vil det ramme folk flest og føre til sosial uro.

Langvarig utviklingsarbeid
Sri Lanka er FORUTs eldste samarbeidsland og hvor organisasjonen fortsatt har et stort omfang på arbeidet.

Det er særlig i nordområdene, hvor borgerkrigen som pågikk til 2009 herjet som verst, at FORUT jobber med rehabilitering og normalisering. Ellers i landet står samfunnsutvikling i fokus. FORUT jobber i landet gjennom fire lokale partnerorganisasjoner.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.