Advarer mot medisiner i sola: Øker risikoen for alvorlige solskader

jente bading

Antibiotika, hjerte- og blodtrykksmedisiner og hundrevis av flere legemidler kan gjøre deg ekstra utsatt i solen, noe mange ikke vet. Faktisk er 45 prosent nordmenn ikke klar over at medisiner og sol kan være en farlig kombinasjon. – Les pakningsvedlegget nøye og bruk ekstra høy solfaktor, sier Stig Henning Pedersen, driftsdirektør og farmasøyt i Farmasiet.

Medisiner og stoffer kan forårsake overfølsomhet for lys, også kalt fotosensitivitet. Fotosensibilisering viser seg som oftest som et utslett som ligner solforbrenning med rød hud, kløe, svie, hevelse og blemmer, ifølge Pedersen.

– Det rammer først og fremst steder på kroppen som er utsatt for sollys, slik som ansikt, nakke, hals, hender og føtter, men det kan også spre seg til områder som ikke har fått sol, sier han.

Les også:  Flytrafikken i Nord-Norge: Tilbake til normalt etter fiberbrudd

Av medisiner man bruker fast er det spesielt enkelte hjertemedisiner for høyt blodtrykk og rytmeforstyrrelser, enkelte medisiner for psykiske lidelser og noen typer cytostatika som man bør være oppmerksom på, ifølge Pedersen.

– Enkelt-kurer man går på i korte perioder også kan gjøre at man blir fotosensitiv. Det gjelder noen typer antibiotika for eksempel mot lungebetennelse, urinveisinfeksjon og bronkitt, noen betennelsesdempende og smertestillende medisiner, samt kremer og tabletter mot akne, forteller han.

Av de som er klar over risikoen ved medisinbruk og soling, er det kun 30 prosent som har fått denne informasjonen av en farmasøyt ved handling av solkrem.

Pedersen oppfordrer apotek og farmasøyter til å kommunisere dette tydeligere, for å forebygge tilfeller av alvorlige solskader – i verste fall blemmer og åpne sår.

Les også:  Flytrafikken i Nord-Norge: Tilbake til normalt etter fiberbrudd

– Det er ikke meningen å skremme folk med dette, men det er viktig å være klar over. Så skal det sies at det som regel går bra. Ofte går de fleste solskader over av seg selv, sier han og legger til:

– Men får du en kraftig reaksjon skal du alltid kontakte lege.

Selv om nordmenns kunnskap om solbeskyttelse er langt bedre enn tidligere, er det fortsatt mange som har en vei å gå for å innføre daglig bruk av solkrem over sommeren.

– Medisiner eller ikke, solkrem er alltid viktig på sommervarme dager. Så er det ikke sånn at du ikke kan nyte solen dersom du går på en antibiotikakur akkurat den uken du har ferie, men bruk en høyere solfaktor. Da kommer du langt, sier Pedersen.

Les også:  Flytrafikken i Nord-Norge: Tilbake til normalt etter fiberbrudd

En håndfull er passelig til en hel kropp, og man bør smøre seg på nytt hver andre time. Det er ekstra viktig å smøre seg godt i ansiktet og på hendene, da disse områdene alltid er eksponert for solen, påpeker han.

– Les pakningsvedlegget ved bruk av nye medisiner, sørg for å ha med deg solkremen og nyt noen avkoblingsdager uten kløe, svie og solskader, avslutter farmasøyten.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.