Advarer: Husk isvettreglene!

Norges Livredningsselskap

Mange går ut på isen for å kose seg på vinteren, og da er det viktig å tilegne seg elementære kunnskap for isvett og isvettreglene. 

– Når mange velger å gå utpå islagte vann er det livsviktig med isvett, og det er så lett å lære seg, sier president Claire Alfonso i Norges Livredningsselskap.

Alt for mange går gjennom isen hvert år og Norges Livredningsselskap anbefaler alle å lære isvettreglene som vil gjøre opplevelsen på isen mye tryggere. 

Slik tar du deg opp på sikker is ved egen hjelp
Bruk fløyte for å få oppmerksomhet. Snu deg tilbake i den retning du kom fra, det er den eneste isen du vet bærer deg. Press vekk eventuell snø og stikk ispiggene hardt ned i isen, trekk deg opp på armene mens du sparker i fra med beina (dersom du ikke har ispigger, men har skistaver, kan disse brukes som primitive ispigger.)

Les også:  Sparker i gang turåret med Norges største utedag på Bestemorenga!

Vel oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is. Få på deg tørt tøy så raskt som mulig – skal du være på isen over tid bør du ha et ekstra skift pakket i vanntett pose i sekken.

Gjennom året er det svært forskjellige temperaturer rundt i vårt langstrakte land. 

– Det å lære seg isvettreglene er en billig forsikring, og flere feilberegner isen og sin egen kunnskap. Ved å ta enkle forhåndsregler kan liv bli spart, sier Alfonso.

Les også:  Økning i antall mobbe-henvendelse

Alfonso frykter unødvendige ulykker og at flere går ut på isen uten kunnskap.

– Dette er spesielt alvorlig når snøen dekker isen. Det kan gi inntrykk av at isen er trygg, men i realiteten kan isen gi etter om man er på feil sted, sier hun og legger til at forberedelser, utstyr og kunnskap er viktig, og spesielt egne ispigger.

– Alle skal kunne nyte naturen, men det krever kunnskap og riktig utstyr, sier Alfonso. Hun mener alle bør lære seg isvettreglene i dag – dette er livsviktig kunnskap.

Les også:  Arctic Lavvo AS får støtte til internasjonal markedsføring

Isvettreglene
1. Ha respekt for isen
2. Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter
3. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr
4. Gå flere i følge. Er dere mange, gå litt spredd
5. Hold deg på sikker is
6. Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer
7. Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen
8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk
9. Hvis andre går gjennom isen, hold avstand

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.