7 av 10 nordmenn innrømmer at de prøver å «lure» tannlegen

tannlege

Tannpuss, tanntråd, fluor og munnskyll – det er mye å huske på når du skal pusse tennene. Men når tannlegetimen nærmer seg, innrømmer hele 7 av 10 nordmenn at de skjerper tannstellet litt ekstra. I tillegg liker 15 prosent å pynte på sannheten når tannlegen spør om rutinene.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Farmasiet er nordmenn stort sett flinke med munn- og tannhygiene. Halve befolkningen drar årlig eller oftere til tannlegen, og de fleste bruker både tanntråd og pusser tennene daglig. 

– Det at vi faktisk prøver å fremstå som mer pliktoppfyllende enn det vi egentlig er, er jo et litt artig funn. Hvis nordmenn er så flinke som de gir uttrykk for, skal det ikke være nødvendig med intensiv tannpuss og tanntrådbruk rett før tannlegetimen, sier Stig Henning Pedersen, driftsdirektør og farmasøyt i Farmasiet.

Les også:  Her er reglene for droneflyging på 17. mai

Pedersen mener nordmenn heller burde bli flinkere til å sikre god munnhelse til hverdags.

– Jeg har forståelse for den samvittighetsfulle sluttspurten dagene før man skal i tannlegestolen, men man lurer jo kun seg selv om man tror det kan erstatte den daglige og forebyggende innsatsen som skåner oss for hull og andre tannhelseplager, sier Pedersen.

Det finnes mange gode grunner til å ta godt vare på tennene og ha gode rutiner for tannstell. Blant annet forebygger det plakk, tannstein, hull i tennene (karies), tannkjøttsykdommer og dårlig ånde.

Les også:  Norges mest populære bryllupskirke ligger på Gran Canaria

– Disse tingene er nok de fleste klar over. Men mer overraskende er det kanskje at stadig flere studier indikerer en sammenheng mellom dårlig munnhygiene og generell helse – betennelse i munnen kan spre seg til resten av kroppen, sier Pedersen.

Han forklarer at dersom man ikke behandler hull og betennelser i tannkjøttet i tide, kan lidelsene spre seg til friske nabotenner og angripe tannkjøtt eller kjeveben.

– Jeg oppfordrer derfor til å være nøye med tannstellet – i verste fall kan alternativet være at tenner knekker og man kan utvikle alvorlige sykdommer, sier Pedersen.

Undersøkelsen viser også at annenhver nordmann synes det er for dyrt å dra til tannlegen. Videre oppgir 1 av 10 at de har tannlegeskrekk.

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

– Det er veldig uheldig hvis noen utsetter eller unnlater å oppsøke tannlegen for nødvendig tannbehandling. Og særlig trist hvis det er økonomien som stopper. Den langsiktige kostnaden av å utsette tannlegebesøk kan nemlig bli langt høyere, sier en bekymret Pedersen. 

Pedersens klare oppfordring er å pusse tennene to ganger daglig i helst to minutter, bruke tanntråd og munnskyll med fluor. Dersom du mistenker hull i tennene eller generelt dårlig tannhelse, bør du oppsøke tannlegen, uavhengig av når du sist satt i tannlegestolen.

– Også må vi slutte å tro at vi kan lure tannlegen, avslutter han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.