7 av 10 liker viltkjøtt

NJFF

Over 22 millioner middagsporsjoner skal de neste månedene hentes hjem fra norske skoger og fjell. I september starter jakta for alvor og Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) gleder seg sammen med titusener av jegere over hele landet.

– Noen typer jakt hadde oppstart i august, men det er nå i september at den store matauken begynner, sier informasjonssjef i NJFF Espen Farstad. Det er da jakt på elg og hjort starter sammen med rype- og skogsfugljakt og den ordinære rådyrjakta.

En undersøkelse utført av Ipsos viser at 7 av 10 mener at det både er bærekraftig og etisk forsvarlig å spise kjøtt fra vilt. Videre viser undersøkelsen at det bare er 4 prosent som aldri har spist viltkjøtt. Hele 69 prosent spiser kjøtt fra vilt minst én gang i året. En fjerdedel spiser viltkjøtt seks ganger årlig eller oftere.

Les også:  Disse helserådene gir nordlendinger mest blaffen i

– Viltkjøtt er en fantastisk matressurs, sier Farstad. – Én ting er at det smaker godt, men vel så viktig er det at vi kan benytte oss av det naturen produserer selv. Dette er råvarer uten tilsetningsstoffer og emballasje, fra dyr som har spist det som er naturlig for dem ute i det fri.

Omtrent 50.000 hjort og 30.000 elg felles hvert år. Kjøtt fra jakta bringer årlig over 22 millioner middagsporsjoner til norske hjem, viser beregninger Norges Jeger- og Fiskerforbund har gjort.

Les også:  Advarer: Norske feriebiler tiltrekker seg innbruddstyver

– Rypejakta er selve folkejakta i Norge, sier Farstad. – Drøyt 170.000 ryper ble felt i fjor, men det store volumet av kjøtt kommer selvfølgelig fra de største dyrene.

Farstad presiserer at jakta er regulert slik at det kun høstes av overskuddet fra naturen.

– Sammen med jaktaktiviteten, driver mange også med sanking av sopp, bær og nyttevekster. I sum gir dette mye god og sunn mat på bordet. Derfor har vi satset stort på informasjon om mat de siste årene for å videreføre kunnskap, tradisjon og gi inspirasjon. Vi ser at dette er etterspurt der ute, og viser igjen at interessen for kortreist og bærekraftig mat er i vinden.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.