Hva kan gi mer lykke, mer dyrking og spising av lokale, bærekraftige grønnsaker og attpåtil tryggere økonomi for bonden? Det høres ut som en drøm. Men det er altså andelslandbruk.
Når du er med i et andelslandbruk, får du være med på å planlegge hva som skal dyrkes, bestemme hvor mange dugnadstimer hvert medlem må bidra med og prisen for en andel dette året. De som vil ha andeler, avgjør dette i fellesskap, som regel på årsmøtet om våren.
Hver og en forhåndsbetaler dermed for en liten andel av gårdens utgifter, vanligvis for ett år av gangen. Tilbake får du din andel av produksjonen: Ofte grønnsaker, frukt og bær, men også kjøtt, ost, og honning kan inngå i noen andelslandbruk.
– 22. februar feirer vi Andelslandbrukets dag, en dag virkelig er verdt å feire! Mer enn ti tusen mennesker i Norge er i dag med i et andelslandbruk, og internasjonalt er dette en stor og voksende bevegelse. Er dette dagen du finner ditt nærmeste andelslandbruk og melder deg inn? spør leder i Økologisk Norge, Markus Hustad.