Tar digital kontroll over 50 millioner norske flyreiser

sopra storia

Ved hjelp av en app digitaliseres alle flytårn i Norge. All dokumentasjonen flygelederne i tårnet trenger ligger nå i en iPad.


– Vi har sittet altfor lenge i et 1990-vakuum. Nå er vi klare til å heve blikket og se fremover, sier Karl Erik Salmila, flygeleder i Avinor Air Navigation Services.

Hvert år sørger om lag 350 flygeledere for at det kan gjennomføres 50 millioner flyreiser ved 44 statlige flyplasser over hele Norge. 

Les også:  God 17. mai!

Flygeleder yrket er en meget krevende jobb hvor mengden informasjon hver flygeleder må ha oversikt over er enorm. For bare to år siden lå det meste fremdeles i permer. Da Salmila skulle lese seg opp i forbindelse med at han fikk jobb i tårnet på Oslo lufthavn, gikk han nesten i bakken.

– Kart, prosedyrer, regelverk og dokumentasjon lå spredt rundt på et stort antall kilder, og ingen hadde full oversikt over alt sammen. Mye var på papir, mens noe lå lagret i forskjellige databaser. Med så dårlig tilgjengelighet var det rett og slett ikke lagt til rette for at flygelederne skulle kunne gjøre en god jobb, sier han.

Les også:  Flyturister skaper enorme verdier for AS Norge

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.