Vil hindre utflagging av skip

Nærings- og fiskeridepartementet

Regjeringen foreslår endringer i sjøloven og NIS-loven, og vil åpne for bareboat-registrering av skip.

Bareboat-registrering handler om at et skip i en begrenset periode er registrert i to skipsregistre samtidig. Dette bidrar til å videreføre Norges posisjon som sjøfartsnasjon, ettersom det både kan hindre utflagging og å øke skipsregistrenes internasjonale konkurranseevne.

Lovforslaget er en oppfølging av regjeringens maritime strategi fra 2015, og ordningen vil bli evaluert etter fem år.

Les også:  Internasjonal dag for kvinner i maritim næring

– Regjeringen jobber kontinuerlig med å bedre vilkårene for norsk maritim næring. Dette gir næringen tilgang til nye markeder, samtidig som det kan hindre permanent utflagging fra norske skipsregistre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Rederinæringen har lenge uttrykt et behov for bareboat-registrering.

– I dag flagger skip ut av norsk skipsregister fordi Norge ikke åpner for bareboat-utflagging. Tilbakemeldingen fra næringen er at bareboat-innflagging vil kunne øke antall norske skip under norsk flagg og styrke sysselsettingen av norske sjøfolk

Les også:  Vil flytte rusbehandling av barn fra barnevern til helsevesenet

Enkelte stater krever nasjonalt flagg for å tillate skip å seile i innenriksfart eller operere på statens kontinentalsokkel. Når et skip bareboat-registreres vil det opprinnelige skipsregisteret beholde de privatrettslige funksjonene, mens skipet seiler under flagget til det nye skipsregisteret.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.