VIDEO: Her er 7 klassiske maletabber du bør unngå!

biltema

Mange bruker sommerdagene på å male huset. Å male huset selv er fullt overkommelig. Men da bør du unngå å gjøre disse tabbene.

Huset er kanskje det mest verdifulle du eier, bare slått av liv og helse. Alle disse tre er det viktig å ta godt vare på dersom du velger å male huset ditt selv.

Derfor bør du unngå disse vanlige feilene når du skal male:

Tabbe 1: Maler på dårlig og skittent underlag
Det er viktig å fjerne løs gammel maling med skrape og børste. De bare flekkene som blir igjen må grunnes før du maler toppstrøket.

— Hvis du ikke fjerner løs maling, risikerer du at det nye strøket løsner og faller av etter kort tid, sier Frode Jørgensen, male-ekspert i Biltema.

Deretter må du rengjøre fasaden grundig for å sikre rent underlag. Spyl først veggen med vann, påfør fasadevask med en trykkssprøyte og vask veggen ren med en vaskebørste. Spyl til slutt av med vann igjen.

Les også:  Datingekspertens råd: Ikke dra på første date på valentinsdagen!

– Fasadevask er kraftige saker, så bruk hansker og vernebriller, og beskytt vinduer og prydblomster, sier Jørgensen.

Tabbe 2: Velger feil maling
Både beis og maling kan gi mange års fullgod beskyttelse til huset ditt. Men det er stor forskjell i kvalitet og holdbarhet på ulike produkter. Velger du riktig, kan du slippe å male huset i opptil 15 år.

– Det er også viktig at malingen må oppfylle kravene til funksjon, miljø og helse. De dyreste er ikke nødvendigvis de beste, og det finnes svært gode vannbaserte løsninger sier Jørgensen.

Tabbe 3: Maler på vått underlag
La fasaden tørke i minst ett døgn etter at du har vasket den. Skyggepartiene tørker saktere enn de som ligger i solen. Er du for utålmodig, risikerer du å stenge fuktigheten inne i veggen. Resultatet kan bli skader og avflaking.

– Det beste er å bruke en fuktmåler for å sjekke. Fuktnivået i treverket skal være under 18 prosent før du kan begynne å male, sier Jørgensen.

Les også:  Vinterferien kan starte med underkjølt regn: - Slik kommer du deg trygt frem

Du må heller ikke male i regnvær.

Tabbe 4: Søler maling overalt
Legg beskyttelsesplast på terrassen. Bruk maskeringsteip for å beskytte vinduer og andre flater du ikke vil ha maling på. For å kunne male nøyaktig langs vinduer, bør du også ha noen mindre pensler tilgjengelig.

– Skulle du likevel være uheldig å søle vannbasert maling, kan du spyle det vekk med vann. Men vær rask, så den ikke tørker først, sier Jørgensen.

Tabbe 5: Faller ned fra stigen
Hver sommer havner folk på sykehus etter å ha falt ned fra stigen. Skal du opp i høyden, må du forsikre deg om at stigen står støtt, og ikke kan begynne å skli. Er du usikker, bør du få noen til å stå nede og holde stigen fra du klatrer opp, til du er nede igjen.

– Et alternativ er å feste penselen eller rullen på et teleskopskaft. De kan nå mange meter opp på veggen. Da slipper du å klatre så mye i stige, sier Jørgensen.

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

Tabbe 6: Maler i direkte sollys
Dersom du maler i sollys kan malingen tørke for fort, og du risikerer skjolder på veggen. Det beste maleværet er overskyet med en temperatur over 5 grader.

– Må du likevel male i solsteiken, bør du sørge for skjerming med et seil, en markise eller noe annet, sier Jørgensen.

Tabbe 7: Bruker for mye maling
Det er fristende å klatte på mye maling for å være på den sikre siden. Men det kan virke mot sin hensikt.

– Bruk heller flere tynne strøk. Begynn øverst og jobb deg nedover. Maler du med rulle, er det en fordel å etterstryke med pensel. Da unngår du både renner og du får et fint, kostemalt uttrykk, sier Frode Jørgensen i Biltema.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.