Varmekablene vekker mauren tidligere: Se etter disse tegnene

norsk hussoppforsikring

Mauren går i dvale om vinteren, men varmekabler og andre varmekilder kan forstyrre maurenes livssyklus slik at de våkner tidligere enn normalt. Norsk Hussopp Forsikring melder at de allerede opplever en økning i skademeldinger om maur innendørs. 

Varmekablene dine kan glede langt flere føtter enn planlagt. Normalt skal du ikke oppdage levende maur innendørs på vinteren eller tidlig på våren, men gjør du det likevel, kan det være at kablene har vekket mauren fra vinterdvalen.

– Egentlig er det ikke før i april at mauren begynner å titte fram. Varmen fra varmekabler, og andre varmekilder som for eksempel kjøleskapsmotorer og varmtvannstanker, kan fremskynde dette. Dette fordi de forstyrrer maurens livssyklus og lurer den til å tro at det er vår, sier Svein Stormoen som er skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring. 

Og en våken maur, er en sulten maur. Så lenge den ligger i dvale forbruker den veldig lite energi. Så snart den er våken må den derimot ha næring, dermed starter matjakten.

Les også:  Hvordan velge riktig ladekabel for Nissan Leaf

– Vi opplever allerede en økning i antall skademeldinger om maur innendørs. Når de våkner fra dvalen er de sultne og på jakt etter mat. Utendørs er det for tidlig å finne mat, derfor holder mauren seg inne, forteller skadesjefen.

Unngå uønsket besøk
Det er ikke helt enkelt å forebygge et maurangrep, men det finnes heldigvis tiltak som reduserer sannsynligheten for uønsket besøk.

– Det aller viktigste er godt renhold. Insekter som kommer på besøk på denne tiden er som oftest på utkikk etter mat. Finner de ikke mat, er sjansen for at de blir værende også mindre. Det viktigste er derfor å holde det rent, råder Stormoen. 

Les også:  Vil flytte rusbehandling av barn fra barnevern til helsevesenet

Du må faktisk ha det litt ryddig ute, også. Planter og busker som står tett inntil husveggen gir mauren både beskyttelse og adkomstmuligheter. Heller og belegningsstein egner seg godt som reirområder, ligger de tett inntil grunnmuren er veien inn kort.

– Det mauren ikke liker, er småstein. Et belte av grus rundt boligen vil derfor gjøre det mindre attraktivt for mauren å ta seg inn i bygget, forteller skadesjefen.

Han anbefaler også å sjekke at det ikke er sprekker i grunnmuren eller rundt dørene og vinduene, det er om å sørge for at boligen er tett slik at de ikke kommer inn.

Tegn på mauraktivitet
Mistenker du maurangrep i huset eller på hytta, råder Norsk Hussopp Forsikring om å være oppmerksom på disse tegnene:

  • Gnagespon (ser ut som sagspon) inne er et typisk tegn på stokkmaurangrep. Stokkmaur spiser ikke tre, men gnager ganger og kaster ut ganske store mengder gnagespon. Mer finmalt gnagespon er som regel andre maurarter.
  • Stier av levende maur eller døde maur inne. Maur i huset på sommeren behøver ikke bety at du har angrep, men vær oppmerksom hvis du ser maurene bevege seg i faste stier inne eller ved huset.
  • Stokkmaur som sitter inne i en trevegg eller stokk lager ofte en knitrende krafselyd. Dersom du dunker på stokken, vil du ofte høre en hul lyd der stokkmauren har gnagd ganger.
  • Sverming innendørs er et nokså sikkert tegn på aktivitet i boligen. Det er sjelden det kommer store mengder med svermende maur utenfra.
  • Hvis du oppdager stier med maur som frakter mat inn mot huset, er det sannsynlig at de frakter næring inn til kolonien.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.