ANNONSE: Derfor er det lurt å leie bil i Norge

Norge har en utrolig blanding av kulturelle og naturlige underverk. Fra det kosmopolitiske Oslo til de endeløse snødekte fjelltoppene og til de dype fjordene på sør og Vestlandet. Det er bare et utrolig utvalg i midnattssolens land. For ikke å snakke om vårt fantastiske nordlys, Aurora Borealis.

Det er enkelt å komme seg rundt i landet, veiene begynner å bli så godt bygget ut at man kan komme seg hvor som helst med bil. Du kan lese mer om å leie bil i Norge på sunndalbilutleie.no.

Som en av verdens mest velstående nasjoner, har vi i Norge nesten et fascinerende museum for omtrent alle viktige aspekter i vår både rike kulturelle og sosiale historie. Vi har virkelig et nesten utømmelig antall av attraksjoner som dekker alt fra vikinghistorie til sjøfart og fiske, kunst og underholdning.

Landet vårt er også rikt på spektakulær natur, selv om det ikke alltid er så mange av oss som har vært turister i eget land er det virkelig verdt det. Fra de fantastiske fjordene til de spektakulære fjellene og breene, mange av dem er lett tilgjengelige for turister. Vi har faktisk noen av de beste stedene å besøke i hele Europa! Så gjør deg klar for mange spennende opplevelser.

Planlegg sightseeing og utflukter i vårt langstrakte land, vi har laget en liste over turistattraksjoner i Norge som er verdt å se. Det kommer titusenvis av utenlandske turister til Norge hvert eneste år for å se på alt det flotte vi har å tilby.

Merk: Noen virksomheter kan være midlertidig stengt på grunn av globale helse- og sikkerhetsproblemer.

Sognefjorden

Sognefjorden er den største av Norges fjorder og går 204 kilometer innover fra kystlandsbyen Skjolden og forgrener seg til utallige mindre fjorder underveis. På det bredeste er Fjordens konge (som noen av oss husker å ha lært på skolen) nesten fem kilometer på tvers, og klippeveggene når så høyt som 1.307 meter. Dette er et aldeles fantastisk syn og kan virkelig anbefales.

Den mest populære måten å besøke denne fjorden på er med båt, så hvorfor ikke kjøre til Bergen og ta et fjordcruise eller sightseeing cruise? Mange av de beste alternativene går beleilig vis fra Bergen, en fantastisk biltur over fjellet fra Østlandet. (Sørg for å sette av en hel dag for eventyret ditt på kysten før du fortsetter videre på turen).

Man vil kanskje også ha lyst til å utforske de smalere grenene av fjorden som Nærøyfjorden, en spektakulær 17 kilometer lang strekning med klippevegger som ligger 250 meter fra hverandre og ruver mer enn 1700 meter over vannet!

Et annet turistmål som er ufattelig populært er Fjærland. Denne utrolig vakre regionen er hjemmet til Europas største isbre, Jostedalsbreen. Her finner du også det norske isbre-museet, som er verdt et besøk!

Preikestolen, Rogaland

En turistattraksjon nok ingen i Norge ikke har hørt om, men det faktisk er mange som ikke har besøkt selv. Preikestolen i seg selv er best egnet for den aktive reisende. Det er en litt kronglete og vanskelig reise som kreves for å komme dit, men Preikestolen er likevel en av de mest populære severdighetene i hele Norge. Den ligger i nærheten av Stavanger, og krever både ferge- og ekstra kjøretur for å komme dit og deretter en to-timers gåtur i oppoverbakke for å komme helt fram. Men det er verdt det. På toppen venter det nesten perfekt flate platået, som ser ut over Lysefjorden, mer enn 600 meter over vannet. Hele området rundt Preikestolen er fantastisk vakkert, og vi anbefaler å ta turen innom selv om du kanskje ikke tør å gå helt til toppen.

Hvis du besøker Stavanger-området, kan du også stikke innom det overraskende fascinerende Norsk Hermetikk Museum. Museet er satt opp som hermetikkfabrikken var under andre verdenskrig. Det høres kanskje ikke ut som om det er mye å se på, men det er virkelig interessant og morsomt å se hvordan alt fungerte for 75 år siden.

Katedralen i Stavanger er en annen attraksjon man burde stikke innom å se hvis man er på disse traktene. Her finner du strukturer fra det 12. århundre, katedralen har flere stiler som for eksempel en romansk basilika, en barokk prekestol og en gotisk døpe-font. He kan du virkelig føle historien og utviklingen i landet fra 1200 tallet og helt fram til i dag.

Bryggen, Bergen

En av de mest populære turist-attraksjonene i Bergen er Bryggen. Dette pulserende området var en gang byens handelssentrum og ble dominert av hanseatiske kjøpmenn. En del av det som kjennetegner Bryggen er trebygningene som er malt i klare fine vibrante farger som gult, rødt, grønt og blått. Her er det massevis å se på og oppdage, som historiske bygninger som skildrer livet i middelalderen, butikker, restauranter og Brygge-museet.

Les også:  ANNONSE: Akustikkpaneler en ny trend innen hjemmedesign

En annen ting som kan anbefales å få med seg er Hansamuseet. Hansamuseet har vært åpent siden 1872 og er fortsatt like spennende og populært. Dette fascinerende museet ligger i Finnegård, et kjøpmannshjem fra 1704. Mens du først er i Bergen, stikk innom Troldhaugen også. Dette er det hjemmet til komponisten Edvard Grieg, hvor han komponerte musikken som vi alle sammen kjenner. Friluftsmarkedet og fiskebryggen er også nesten et must, for å få med seg hjertet av hva Bergen egentlig står for.

Tromsø

Tromsø ligger 349 kilometer nord for polarsirkelen. Byen er mest kjent for sin viktige rolle som base for mange store arktiske ekspedisjoner siden midten av 1800-tallet. Tromsø-området ble først bosatt på 1200-tallet, da som et fiskevær, og fiskeri-industrien har vært en integrert del av livet her siden den gang.  Selvfølgelig har dette bidratt til områdets maritime sjarm.

Tromsø er et resultat av sin nordlige beliggenhet, og er en yndet by å reise til for dem som håper å se det spektakulære nordlyset Aurora Borealis. Du vil finne mange andre attraksjoner og morsomme ting å gjøre i byen vi liker å kalle for Nordens Paris. Hvis du har lyst til å fordype deg litt mer i fenomenet om Nordlyset og resten av denne flotte regionen er Polaria og Polarmuseet flotte steder å besøke på veien.

Tromsø Arktiske-Alpine Botaniske Hage er en uventet turist-attraksjon dypt inne i det frosne nord, og er hjem for en mengde blomstrende planter. Høydepunkter inkluderer hardføre rododendroner og den gigantiske tibetanske blå valmuen, samt en hage dedikert til regionens tradisjonelle medisinplanter.

Tromsøs arktiske museer Polaria og Polarmuseet

Tromsø er hjemsted for flere fantastiske museer, hvorav to er dedikert til å studere livet i nord. Polaria er det nyeste, og er hjemsted for utstillinger om Aurora Borealis (nordlys), effekten av klimaendringer på arktiske økosystemer og arktisk dyreliv, inkludert et arktisk akvarium.

Polarmuseet fokuserer på områdets lange historie som fiskerisamfunn og den nyere statusen som en primær forskningsbase for polarstudier. Utstillinger som inkluderer funn fra nyere ekspedisjoner og vitenskapelige studier og som dykker ned i verden av det mørke og kalde havhavet i Arktis arrangeres ofte og er spennende å se og lære mer om.

Lofoten

Øyene i Lofoten danner en praktfull skjærgård utenfor kysten av Nord-Norge og er et populært turistmål for både nordmenn og utlendinger. Takket være Golfstrømmen er været forholdsvis mildt her oppe, til tross for beliggenhet innenfor polarsirkelen.

Turister trekkes til området for å nyte de flotte strendene, utforske tradisjonelle fiskevær, padle kajakk, gå på fottur og se på det mangfoldige dyrelivet. Disse øyene har også noen av de beste stedene å besøke hvis du ønsker å få et glimt av nordlyset. Det er mange attraksjoner og ting å gjøre på øyene, spesielt i Svolvær, som er den største byen og ligger på sørkysten av Austvågøy. Selv om Lofoten består av mange øyer, går det ferger og veiene her er fine å kjøre på.

Lofoten Krigsminnemuseum er verdt å besøke, med samlinger fra andre verdenskrig og interessante minner om hvordan livet var ytterst i fiskevær i Norge under krigen. Det unike Magic Ice Lofoten, som viser is skulpturer som skildrer det lokale livet er en annen attraksjon som også er verdt å få med seg.

Lofoten Museum, som utforsker historien til øyas fiskeindustri, ligger også på Austvågøy, sammen med Lofotakvariet, som viser deg det arktiske sjølivet i detalj.

Du kan lære enda mer om viktigheten av fisket på Norsk fiskeværsmuseum og Lofoten tørrfiskmuseum, som begge ligger i byen Å. Det er forholdsvis lett å komme seg rundt i Lofoten selv om hele samfunnet ligger fordelt rundt om på forskjellige øyer.

Lillehammer

Lillehammer ligger over Mjøsa i sørenden av Gudbrandsdalen, og er et av Norges mest kjente turistmål året rundt. Om sommeren handler det om attraksjoner som Maihaugen, et friluftsmuseum som består av mer enn 100 historiske bygninger, inkludert gårdshus fra 1700-tallet, verksteder og en stavkirke.

Et annet bemerkelsesverdig landemerke er Peer Gynt’s fjellhall. Den dateres tilbake til begynnelsen av 1700-tallet og sies å ha vært hjemmet til prototypen til Ibsens berømte helt. Men det er når snøen kommer at Lillehammer virkelig kommer til sin rett. Byens var som kjent vert for vinter-OL 1994 har en rekke forskjellige stadioner som skøyter og curling, man kan bli med på slede-turer og mange andre spennende aktiviteter. På toppen av det finner du mer enn 480 kilometer med nordiske skiløyper, så vel som alpinsentre i omegnen. Så Lillehammer er virkelig verdt et besøk både sommer som vinter!

Les også:  ANNONSE: Akustikkpaneler en ny trend innen hjemmedesign

Jotunheimen

Den største fjell-regionen på det norske høydeplatået, Jotunheimen, dekker et område på 3.499 kvadratkilometer og er hjemmet for Skandinavias høyeste fjell. Det er også stedet man finner mange spektakulære fossefall, elver, innsjøer, isbreer og dyreliv, som store reinsdyrflokker med ville reinsdyr. To av fjellene i denne nasjonalparken er mer enn 2438 meter høye, det høyeste er Galdhøpiggen.

Til tross for den enorme høyden kan Galdhøpiggen bestiges på omtrent fire timer. Det kreves en guide for å komme opp på fjellet, men det er virkelig å anbefale å gjøre det! Den utrolige utsikten over steinete klipper og is felt fra toppen er godt anvendte penger, og kommer til å gi deg en opplevelse du aldri kommer til å glemme. Nok en fire timers gåtur og stigning i Hurrungane-fjellene tar deg opp til 1.349 meter høye Skagastølsbotn og Skagastølsbreen. Jotunheimen er kremen av norsk natur og er noe alle bør få med seg i løpet av livet.

Jæren

Denne veien skiller seg litt ut fra mange av de andre turistveiene, det er rett og slett en vanlig allsidig vei. På denne ruten må du være forberedt på å dele veien med alle de som bruker den hver dag. Ta det som en del av opplevelsen, og husk at det å bli sittende fast bak en bonde på traktor gir deg en bedre mulighet til å få øye på alle nyansene og alt det vakre i landskapet. Kulturarven vår, havet, åkrene og det evig skiftende lyset. Dette kystlandskapet er unikt og helt ulikt noe du finner noe annet sted i Norge. For å få med deg de sterkeste inntrykkene herfra, bør du sannsynligvis stoppe bilen eller ta deg tid til å kjøre på noen av de små sideveiene. På den måten kommer du nærmere havet og oppdager mye mer enn du kan fra hovedveien. Strendene på Jæren er en fryd uansett vær, og været skifter ofte, så vær godt forberedt! Landskapet her er rolig og sløvt, og naturen er ustabil og hard, men det gjør at den blusser av eksplosiv kraft. Her er du en del av hverdagen, og det sies at du ikke har sett hele Norge hvis du ikke har sett Jæren.

Det er havet og ikke veien som dominerer her. Veien har en nøkkelrolle i det store bildet når den skjærer gjennom det vakre kulturlandskapet som ofte grenser til gamle tørrsteinsmurer som ikke bare er historiske monumenter, men også en synlig kobling til svunnen tid. Veien er fortsatt en del av hverdagen til alle de som bor langs Jær-kysten. Veien ønsker alle som har lyst til å besøke denne unike regionen velkommen.

Ved første øyekast er veien ganske begivenhetsløs. Men plutselig så opplever du subtile skiftende lys mønstre, det bølgende landskapet, den stadig skiftende himmelen og horisonten ut over havet. Strendene har hver sin egen personlighet, og uansett hvor du tilfeldigvis stopper finner du både sandstrender og rullesteinstrender. Orrestranda er kanskje en av de mest fantastiske og velkjente, og her kan du gå mange kilometer på den hvite sanden og beundre både den rike floraen og faunaen. Det har skjedd mange forlis langs Jæren-kysten, og den unike kystlinjen nødvendig-gjorde en utvikling av helt spesielle redningsteknikker. Kvassheim fyr var utstyrt med tåkehorn da det ble bygget for å veilede skipstrafikken trygt forbi Jær-kysten. Fyret ligger der og ser fantastisk ut mot bakgrunnen av det åpne havet. I dag er det åpent for alle som vil ta en pause og lære noe nytt.

Den naturskjønne ruten på Jæren går fra Ogna til Bore, en total distanse på 41 km (vei 44/507). Kvassheim fyr, et av de mange fyrene langs kysten av Jæren, gir deg en fin omvei og er verdt å stoppe innom.

Atlanterhavsveien

Ingenting er så mektig som havet, vår aller viktigste transportvei i århundrer. En inntektskilde og utgangspunktet for utallige rekreasjonsmuligheter. Få veier bringer deg nærmere havet og lar deg føle deg som en del av det på samme måte som Atlanterhavsvegen. Her føler du effekten av vinterstormene og kan nyte solskinnsdagene om sommeren. Veien er en visuell glede og buer seg elegant fra holme til holme over sine syv broer. De naturlige omgivelsene og moderne teknikk gir deg en unik kjøreopplevelse. Turen tar deg fra det fruktbare kulturlandskapet ved kysten over hedelandskapet til bare klipper langs den værbitte, åpne bukten i Hustadvika. Ta deg tid til å se solen gå ned i horisonten herfra. Atlanterhavsvegen er beskrevet som verdens vakreste bil-vei. Det er en intens opplevelse som vil gi deg et innblikk i en tøff verden der du må tåle et vindkast.

Les også:  ANNONSE: Akustikkpaneler en ny trend innen hjemmedesign

Fiskeriene og rikdommen ventet i åpent hav utenfor Atlanterhavsvegen. Fiskerinæringen trengte bedre transportårer for å styrke handel og eksport. Øyboerne på Averøy jobbet hardt for å få en vei på plass, men arbeidet startet først i 1983. Arbeidsforholdene var veldig krevende, og anleggsarbeiderne opplevde totalt tolv orkaner i løpet av den seks år lange byggeperioden. Veien ble åpnet i 1989, og i 2005 ble den kåret til den norske konstruksjonen i forrige århundret.

Nærheten til havet er dominerende her, og på fiskebroene er du garantert å få en en fangst hvis du stopper og prøver fiskelykken. Dette er stedet for alle som elsker sportsfiske, uansett om du er hobbyfisker eller profesjonell. Og hvis du har et dykkersertifikat anbefaler vi et dykk ned til den tette skogen av tang og tare, hvor du kan oppleve det rike, spennende livet under vann. På slutten av moloen ved Aksvågen kan du beundre utsikten når været er godt, og når stormene ruller inn kan du føle kroppen din bli truffet av naturens kraft. Du kan ta korte avstikkere på de mange kyststiene og oppleve enda mer av naturen og landskapet.

Atlanterhavsvegen går fra Kårvåg til Bud, en total distanse på 36 km (veg 64/242/663/238/235).

Hvis du planlegger å fortsette nordover etter å ha kjørt Atlanterhavsvegen, anbefaler vi en båttur til de værbitte og idylliske øyene Grip, 14 km nordvest for Kristiansund. Båten går fra Kristiansund og tar omtrent en time hver vei.

Oslo og omegn

Vigeland skulpturpark, Oslo

Vigelandsparken er en av Oslos største turistattraksjoner, og er hjemsted for 650 skulpturer skapt av Gustav Vigeland. Disse skulpturene som er laget av smijern, bronse og granitt er satt opp i fem forskjellige temagrupper. De mest kjente av disse skulpturene finner du i fontene-gruppen, som skildrer menneskets livssyklus. Dette kulminerte i en 16 meter høy monolitt. Denne kan sees i Frogner-parken, som også huser Vigeland-museet og Oslo bymuseum. Her ligger også mange rekreasjonsfasiliteter, inkludert Norges største lekeplass og en vakker rosehage.

Akershus festning, Oslo

Akershus festning er et middelalderslott bestilt av kong Håkon V i 1299. Slottet ble senere omgjort til kongelig residens for kong Christian IV på begynnelsen av 1600-tallet. Den ligger ute på et odde med utsikt over Oslofjorden, og eiendommen har en spektakulær utsikt over havnen. Du finner også Norges Hjemmefrontmuseum på slottet.

Hvis du er interessert i historie vil du kanskje også sjekke ut Forsvarets museum, Forsvarsmuseet, som viser våpen og utstillinger som illustrerer Norges militære historie. Festningsområdet er også et nydelig bakteppe for arrangementer, inkludert offentlige seremonier, konserter og show.

Vikingskipsmuseet, Oslo

Det største av Norges museer er Vikingskipsmuseet på Bygdøy i Oslo. Museet har tre vikingskip fra 900-tallet, som ble lagt til hvile som gravkamre for fremtredende vikinger. Det største av disse, det 70-fot lange Oseberg Skipet, ble bygget rundt 800 e.Kr. Det var gravplass for en høvdingekone og to andre kvinner. Mange andre gjenstander som gir innsikt i vikinglivet, ble funnet i skipet.

Museet er også hjemmet til det 23 meter lange Gokstad Skipet og Tune Skipet. Her kan du se flere utstillinger og filmer som fokuserer på maritimt liv for vikinge-kulturen.

Helt til slutt

Norge er et langstrakt land, med rik kultur og mange stolte tradisjoner. Mange av oss reiser gjerne på ferie til sydligere strøk for å oppleve andre kulturer, men vårt eget land har også utrolig mange fine steder og massevis av kultur å oppleve. En biltur i Norge kan virkelig gi deg en ferieopplevelse du aldri kommer til å glemme, og er verdt hver eneste kilometer og hvert eneste minutt. Mange av oss har vel møtt på utlendinger som, når vi forteller at vi kommer fra Norge, sier at de så utrolig gjerne skulle vært i Norge og sett Oslo, Telemarkskanalen, Trondheim, Bergen, tatt en tur med hurtigruta eller sett nordlyset i virkeligheten. Og vi har alt sammen i vår egen bak-gård. Likevel er det mange av oss som ikke har sett halvparten av det vårt kjære land har å tilby.

Når du tar en bilferie i Norge, kan du få med deg alle de små nyansene. Du kan stoppe hvor du vil. Se hva du vil. Bestemme deg fra den ene dagen til den andre for hva du har lyst til å se i morgen, eller til neste uke. Det er kun fantasien og dine egne interesser som setter grensene, for vi har faktisk alt fra fantastiske sandstrender til storslåtte fjell, vidder og en natur du ikke finner noe annet sted i verden.

Så god tur! Ha en fin ferie!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.