Under halvparten av oss bruker refleks

biltema

Antall drepte og skadde fotgjengere er mer enn halvert de siste ti årene. Hadde flere av oss brukt refleks, kunne tallet vært enda lavere.

Vi er på full fart inn i den mørke delen av året, da antallet påkjørsler av fotgjengere øker dramatisk. Med refleks reduseres risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent. Likevel er det fortsatt under halvparten av oss som bruker refleks i høstmørket.

– Vi gjør fysiske tellinger hvert år av hvor mange fotgjengere som bruker refleks. I fjor var andelen på 40 prosent på landsbasis, sier kommunikasjonsrådgiver Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk.

Folk i Sogn og Fjordane er flinkest til å bruke refleks, mens oslofolket er dårligst.

– Mange tenker at de ikke trenger refleks i en opplyst bygate. Det stemmer ikke. Selv om du ser bilen, er det ikke sikkert sjåføren ser deg. Mange fotgjengerpåkjørsler skjer når folk krysser gaten og ikke blir sett, sier Steen.

Les også:  Rettssikkerhet: Man får “pretty privilege” i rettssaker

Refleksvest best
Den nasjonale refleksdagen arrangeres i år 18. oktober. Takket være økt oppmerksomhet, blant annet gjennom slike arrangementer, er refleksbruken blant nordmenn på vei oppover.

– Vi har økt salget av refleksprodukter med mellom 15 og 20 prosent hvert år de siste årene. Det tyder på at folk er blitt mer bevisste på i hvert fall å ha reflekser tilgjengelig, sier markedsansvarlig Dag Bergby i Biltema.

En test gjennomført av NAF i fjor, viste at moteplagg med innebygget refleks i mange tilfeller fungerer dårlig og kan gi en falsk trygghet. Tradisjonelle refleksprodukter er fortsatt det tryggeste.

Les også:  Sex uten samtykke: AUF Nordland fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet

– Ekspertene anbefaler refleksvest og refleksbånd, både på barn og voksne. I tillegg kan det være lurt å bruke refleks i knehøyde, da dette treffer lyset fra billykter best, sier Bergby.

Færre fotgjengerulykker
Heldigvis er antallet drepte og skadde fotgjengere på vei nedover. SSBs statistikk viser at det var over dobbelt så mange fotgjengerpåkjørsler i 2008 som det var i 2017.

– Dessverre har ikke tallet på hardt skadde fotgjengere hatt den samme positive utviklingen. Det er fortsatt for mange fotgjengere som blir drept og hardt skadd i trafikken, sier avdelingsdirektør Guro Ranes i Statens vegvesen.

Med refleks kan du selv bidra til at bilistene lettere får øye på deg. En bilist som kommer mot deg i 50 km/t, har kun 2 sekunder på å se deg hvis du ikke bruker refleks.

Les også:  Listhaug: – Regjeringen er bakpå i sikkerhetspolitikken

– Med refleks har bilisten 10 sekunder på å oppdage deg. Det kan være forskjellen på liv og død, påpeker Ranes.

Tips til refleksbruk:

Alle godkjente reflekser skal være merket med EN 13356

Reflekser som beveger seg når du bruker dem, fungerer best

Refleksen bør henge i knehøyde (for å motta mest mulig lys fra billyktene)

Bruk to reflekser for å bli sett fra begge sider

Reflekser er forbruksvare. Riper gir mindre refleksjon

Refleksvesten blir dårligere ved vask, og bør byttes årlig ved jevn bruk

Barnevogna, sykkelen, hunden og hesten trenger også refleks

Små barn bør alltid bruke refleksvest når de ferdes i trafikken

Kilde: Statens vegvesen/Biltema

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.