Tar grep med roboter for å utrydde listeria

Decon-X

I januar ble Slidre Ørretsenter rammet av et listeria-utbrudd. Nå tar selskapet grep, og blir verdens første matvareprodusent til å ta i bruk norske Decon-X sine desinfiseringsroboter for å eliminere de farlige listeria bakteriene.

– Det viste seg at fisken var infisert av listeria før vi mottok den hos oss. Vi er likevel opptatt av å gjøre det som står i vår makt at maten vi lager produseres under så sikre forhold som mulig. Derfor tar vi nå i bruk Decon-X sine desinfiseringsroboter som utrydder 99,9999 prosent av alle bakterier, virus og sporer – og dermed også listeria, sier Mads Kjernsholen, daglig leder i Slidre Ørretsenter.

Etter at det på nyåret ble oppdaget listeria-bakterier i rakfisk produsert av Slidre Ørretsenter, trakk Hamar-selskapet produktene sine fra markedet. Et av grepene selskapet har gjort i å hindre fremtidige utbrudd, har vært å ta i bruk markedets mest avanserte desinfiseringsverktøy.

Les også:  Norsk næringsliv frykter geopolitisk uro og økonomisk kollaps

– Et hvert utbrudd av listeriose er ett for mye, og vi er nå glad for at vi har kommet til bunns i problemet. Vi tar mattrygghet på største alvor, og våre kunder skal være sikker på at maten vi produserer er trygg. Det er også derfor vi nå skjerper rutinene ytterligere og er føre-var ved at vi nå tar den beste teknologien i bruk for å desinfisere hele produksjonslokalet vårt, sier Kjernsholen.

Pioner innen matvareproduksjon
En fersk rapport fra NOFIMA viser at teknologien, som til vanlig benyttes på helseinstitusjoner, er like anvendbar for å sikre tilfredsstillende renhold innen matproduksjon. 117 helseinstitusjoner i flere land benytter nå teknologien.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

Slidre Ørretsener er første aktør innen matvareproduksjon som benytter teknologien i full skala.

Roboten, som er utviklet og produsert i Norge hos Tronrud Engineering, sender ut en tåke som inneholder fem prosent hydrogenperoksid. Tåken angriper mikrobene og fjerner disse. Hydrogenperoksid løser seg opp til vann og oksygen, og inneholder ingen reststoffer og er således veldig miljøvennlig. Teknologien fjerner 99,9999 prosent av alle listeria-bakterier, viser forskningsrapporten fra Nofima.

– Vi er glad for at vi har kommet til bunns i problemet. Det er også derfor vi nå har skjerpet rutinene ytterligere og er føre-var ved at vi nå desinfiserer hele produksjonslokalet vårt, sier Kjernsholen.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

Forbedrer mattrygghet
Der desinfisering tradisjonelt gjøres som manuell smittevask, har Decon-X utarbeidet en teknologi, deconxing, som effektivt fjerner smitte og sørger for at alle mikrober påviselig fjernes gjennom en automatisert desinfiseringsprosess.

– Vi ser at mattrygghet blir viktigere fremover, og bakterier og smitte kan utgjøre voldsom skade for både samfunnet og for den enkelte som rammes. Det er gledelig å se at teknologien vi har utviklet for helsesektoren også kan anvendes for sikrere og tryggere matproduksjon, sier administrerende direktør i Decon-X, Bjørn Platou.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.