ANNONSE: Trenger du å skru av vinkjøleskapet når strømmen er dyr?

Strømforbruk og energisparing er svært relevante temaer i 2022, og mange nordmenn snur på alle steiner i jakten på kilowattimer. Samtidig er det også mange eksperter som advarer mot å gå for langt når det gjelder for eksempel å skru av utstyr eller la rom stå uten oppvarming. Hva er relevant når det gjelder vinskap og vinkjøleskap? Vil det være fornuftig å prøve å redusere strømforbruket ved å skru av slikt utstyr, eller er det like greit å la være?

Les også:  ANNONSE: Snusens skiftende landskap i Norge

Relativt beskjedent strømforbruk

Til å begynne med er det greit å konkludere med at strømforbruket til et vinkjøleskap er relativt beskjedent. Et par stikkprøver viser at moderne vinskap kan ha en årsforbruk et sted rundt 150-170 kWh, og da er det altså snakk om skap i full høyde med plass til over hundre flasker. Til sammenligning tilsvarer et årsforbruk i denne størrelsesorden da godt under 0,5 kWh per dag – svært lite sammenlignet med for eksempel oppvarming eller varmtvann.

Les også:  ANNONSE: Snusens skiftende landskap i Norge

I tillegg er det greit å nevne at et vinkjøleskap per definisjon fungerer på samme måte som et vanlig kjøleskap eller fryser, noe som også fører til noe overskuddsvarme i rommet skapet er plassert i.

Den noe forvirrende energimerkingen

Energimerking er et nyttig hjelpemiddel når du skal velge elektrisk utstyr, men forandringer kan gjøre disse rammeverkene noe forvirrende. For eksempel finnes det en risiko for at alle TV-er med 8K-oppløsning vil bli forbudt fra 2023, fordi strømforbruket knyttet til denne teknologien er for høy.

Les også:  ANNONSE: Snusens skiftende landskap i Norge

Det er særlig energimerkingen med bokstaver og farger som kan være vanskelig å forholde seg til i 2022. Det skyldes en forandring som over natten flyttet «alt» elektrisk utstyr fra A eller høyere til G. Denne endringen er nødvendig på sikt, i og med at praktisk talt alle hvitevarer befant seg på A, A+ eller A++, men akkurat nå betyr det at du må velge skap med G-merking.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.