Tre av fire vil holde kraften i Norge

mast elektrisitet

I en befolkningsundersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Agder Energi svarer tre av fire at de vil beholde kraftoverskudd i Norge.

Halvparten av de spurte vil bruke kraftoverskuddet til å gi forbrukerne billigere strøm, mens en firedel vil bruke kraften på ny norsk kraftkrevende industri. Kun én av fire vil bruke norsk kraftoverskudd til å kutte utslipp i Europa. Nysted er ikke overrasket over at så mange vil ha billigere strøm.

– Strømprisen engasjerer, det er det ikke tvil om. Men det er nå slik at vi ikke kan drive ansvarlig i en så investeringstung bransje uten en sunn økonomi. Og samtidig er det slik at når kraftselskapene tjener penger, går pengene tilbake til eierne i form av utbytter. Og det er nesten uten unntak kommuner og staten som eier norsk vannkraft.

Les også:  John Kerry møtte Gahr Støre: - Norge avgjørende for å kutte vanskelige utslipp

Agder Energi har også snakket med et utvalg ledere i prosessindustrien. Samtlige mener kraftoverskudd bør brukes til å starte nye norske industribedrifter.

– Det er viktig for oss å understreke at det ikke er noe motsetningsforhold her, det er ikke som om kablene vil støvsuge Norge tom for strøm. Vi kan både levere ren kraft som skaper industriarbeidsplasser, lys i de tusen hjem og som bidrar til det grønne skiftet som foregår i Europa.

Les også:  Betydelige helseplager blant beboere nær vindpark

Agder Energi arrangerer 30.-31. mai den årlige Agder Energi-konferansen, som samler ledere fra kraftbransjen i Kristiansand. Årets tema er nettopp endringene i Europa.

– Det europeiske kraftmarkedet gjennomgår store endringer, og vi vil bli påvirket, både i form av regulering, men også markeds- og teknologiutvikling. Derfor har vi invitert noen av de aller mest interessante aktørene fra Europa og Norge til Kristiansand, sier Nysted.

Les også:  Trettebergstuen er ikke faktisk etterforsket av Økokrim

Blant de næringslivslederne Agder Energi har snakket med, har flertallet troen på fornybar energi og gass som fremtidens energibærere i Europa.

– Det betyr at Norge, som er rikt på nettopp disse naturressursene, har kjempemuligheter fremover. Gjennom Agder Energi-konferansen kommer vi litt tettere på hvordan vi kan gripe disse mulighetene, sier Nysted.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.