Norske strømkunder opplevde rekordhøye strømregninger i 2018. Nå kan en svakere norsk kronekurs gjøre prisene på strøm enda høyere i 2019.
– Hvis vi ser på eurokursen de siste 16 årene og sammenligner med dagens kurs, betyr det ene og alene en økning på ca. 10 øre/kWh i strømpris, forteller Tom Eirik Olsen, handelssjef i Ishavskraft.
Ytterligere økning i strømprisene
Den nordiske kraftbørsen, Nord Pool, gjør sine omsetninger og oppgjør i euro. Derfor har valutaen mye å si for strømprisene i Norge. Fra 2002 til 2018 har gjennomsnittprisen for en euro vært på 8,30 kroner. På det høyeste har man nå måtte betale 10,06 kroner for en euro.
Hva betyr dette for strømkundene?
– Hvis euroen holder et nivå på 10,00 kroner, vil det gi en økning i strømprisen på omlag 10 øre/kWh, sammenlignet med gjennomsnittsprisen på euro i perioden 2002-2018, sier Tom Eirik Olsen. Det innebærer en økning på 2000 kroner i året på strømregningen.
– Vinteren starter med priser rundt 56 øre/kWh. Vi kan få høye priser ved ekstremkulde, men per i dag forventes de høyeste prisene rundt månedsskiftet januar-februar, opp mot 60 øre/kWh, sier Olsen.
Økt bevissthet rundt strømforbruket
Strømbildet i 2018 var preget av høy kvotepris på CO2, oppgang i prisene på kull, samt lav fyllingsgrad i vannmagasinene. Det førte til at vi i gjennomsnitt betalte 3 500 kroner mer for strømmen enn i 2017. Nå vil valutakursen i større grad ha en effekt på strømprisene.
Høye strømpriser fører til økt bevissthet rundt forbruk.
– Januar er den måneden i året hvor vi bruker mest strøm og ofte er prisene høyere i denne måneden, sier Gunn Tove Bjerkan, markedssjef i Ishavskraft.
– Vi opplever økt interesse for hvordan kunder kan redusere strømforbruket sitt, nå som prisene i Norge har vært så høye, sier Bjerkan videre.
60 % av strømforbruket går til oppvarming av boligen, så de mest effektive tiltakene går på fornuftig bruk av varmeapparater. For hver grad man senker innetemperaturen, reduseres forbruket med 5 %.