Svak kronekurs gir høyere strømregning

ishavskraft

Norske strømkunder opplevde rekordhøye strømregninger i 2018. Nå kan en svakere norsk kronekurs gjøre prisene på strøm enda høyere i 2019.

– Hvis vi ser på eurokursen de siste 16 årene og sammenligner med dagens kurs, betyr det ene og alene en økning på ca. 10 øre/kWh i strømpris, forteller Tom Eirik Olsen, handelssjef i Ishavskraft.

Ytterligere økning i strømprisene
Den nordiske kraftbørsen, Nord Pool, gjør sine omsetninger og oppgjør i euro. Derfor har valutaen mye å si for strømprisene i Norge. Fra 2002 til 2018 har gjennomsnittprisen for en euro vært på 8,30 kroner. På det høyeste har man nå måtte betale 10,06 kroner for en euro.

Les også:  Sykkeltyverier koster mer enn biltyverier

Hva betyr dette for strømkundene?

– Hvis euroen holder et nivå på 10,00 kroner, vil det gi en økning i strømprisen på omlag 10 øre/kWh, sammenlignet med gjennomsnittsprisen på euro i perioden 2002-2018, sier Tom Eirik Olsen. Det innebærer en økning på 2000 kroner i året på strømregningen.

– Vinteren starter med priser rundt 56 øre/kWh. Vi kan få høye priser ved ekstremkulde, men per i dag forventes de høyeste prisene rundt månedsskiftet januar-februar, opp mot 60 øre/kWh, sier Olsen.

Les også:  Bodø Energi: – Ingen grønn omstilling uten fjernvarme

Økt bevissthet rundt strømforbruket
Strømbildet i 2018 var preget av høy kvotepris på CO2, oppgang i prisene på kull, samt lav fyllingsgrad i vannmagasinene. Det førte til at vi i gjennomsnitt betalte 3 500 kroner mer for strømmen enn i 2017. Nå vil valutakursen i større grad ha en effekt på strømprisene.

Høye strømpriser fører til økt bevissthet rundt forbruk.

– Januar er den måneden i året hvor vi bruker mest strøm og ofte er prisene høyere i denne måneden, sier Gunn Tove Bjerkan, markedssjef i Ishavskraft.

Les også:  Altfor mange mangler elsparkesykkel-forsikring

– Vi opplever økt interesse for hvordan kunder kan redusere strømforbruket sitt, nå som prisene i Norge har vært så høye, sier Bjerkan videre.

60 % av strømforbruket går til oppvarming av boligen, så de mest effektive tiltakene går på fornuftig bruk av varmeapparater. For hver grad man senker innetemperaturen, reduseres forbruket med 5 %.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.