Jakten på «Årets unge bonde» er i gang

jcpnordic

For fjortende gang skal Norges Bygdeungdomslag, Felleskjøpet og McDonald’s finne unge bønder som stikker seg litt ekstra ut. Vinnerne stikker av med 20.000 i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10.000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstenester.

Fjorårets kåring var en gigantsuksess, med nesten 1000 nominasjoner i nominasjonsrunden og rekordmange stemmer i semifinalen. Til slutt falt juryen, med mat- og landbruksminister Sandra Borch i spissen, ned på Trine Pedersen og Ole Otto Grønning som vinnere av den gjeve prisen.

– Det var utrolig artig å bli sett for den jobben vi gjør. Det krever mye å tørre å ta sjansen og satse, sier Ole Otto.

Les også:  REMA 1000 har aldri solgt mer grillmat

Nominasjonsperioden er nå i gang, og hvem som helst kan nominere enten seg selv eller noen de mener fortjener anerkjennelse. Den eller de nominerte må være en matprodusent på under 35 år.

– Vi er helt på bunnen i Europa når det kommer til selvforsyningsgrad, og i en turbulent verden spiller den norske bonden en viktigere rolle i dagliglivet vårt enn noen gang før. Det fortjener de anerkjennelse for, og det er det som er så fint med denne prisen. Vi trenger at enda flere heier på den norske bonden og landbruket, sier styreleder i Felleskjøpet Agri, Anne Jødahl Skuterud.

Les også:  Test: Disse kjøleboksene er best til bilferien

– Norge trenger nye hoder og hender i landbruket, og vi har sett de foregående 13 årene at kåringen av «Årets unge bonde» har vært svært populær. Det er like mye en plattform der unge bønder kan inspirere hverandre og bringe kunnskap ut til forbrukere som en pris, følger Nordisk Leder for bærekraftig landbruk og mat, Hilde Stenhaug opp.

Både Skuterud og Stenhaug sitter i juryen som ledes av landbruks- og matminister Sandra Borch. Med i juryen er også leder i Norges Bygdeungdomslag, Henrik Nordtun Gjertsen.

Les også:  REMA 1000 har aldri solgt mer grillmat

Etter at nominasjonsperioden er over, velges det ut en gruppe semifinalister. Disse stemmes på av folket, før vi står igjen med tre finalister. Blant disse velger juryen ut vinneren. Nytt av året er at selve utdelingen skjer på Norges viktigste møteplass for mat og landbruk, Dyrsku’n, 8. september.

– Det er veldig gøy at prisen skal deles ut på Dyrsku’n! På denne måten får vi enda mer velfortjent oppmerksomhet til vinnerne, avslutter leder i Norges Bygdeungdomslag, Henrik Nordtun Gjertsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.