Unge voksne mellom 18 og 29 år føler et økende press om å drikke alkohol i sosiale sammenhenger. Dette viser nye tall fra en undersøkelse gjennomført av Ipsos for Blå Kors.
90% av spurte opplever at det er forventet at de drikker alkohol. Nesten halvparten synes også det er ubehagelig å takke nei til alkohol i sosiale sammenhenger.
Dette indikerer at det eksisterer et sterkt sosialt stigma rundt det å ikke drikke, noe som kan føre til at mange unge føler seg presset til å konsumere alkohol, på tross av personlige preferanser eller helsemessige årsaker.
Studien viser også at en økende andel unge rapporterer å ha drukket alkohol for å unngå å forklare hvorfor de ikke vil drikke. Hele 1 av 3 oppgir at de har drukket alkohol for å slippe unna ubehagelige spørsmål eller kommentarer.
I tillegg oppgir 57% av deltakerne at det er mer sosialt akseptert å være beruset enn å takke nei til alkohol. Dette er en økning på 4%, fra en lignende undersøkelse gjort i 2021.
– Tallene indikerer at samfunnets oppfatning rundt alkoholkultur og sosiale normer fortsetter å påvirke unges atferd og holdninger. Dette kan gi skadelige konsekvenser for deres fysiske og mentale helse, sier Hanne Backe-Hansen, rådgiver i Blå Kors. Hun uttrykker bekymring over funnene og oppfordrer til en bredere samfunnsdebatt om alkoholkultur og sosialt press.
– Undersøkelsen viser at vi bør fokusere på å skape et mer inkluderende og aksepterende sosialt miljø, hvor individuelle valg og preferanser respekteres uten behov for forklaring eller forsvar. Vi ønsker at vi som står rundt, blant annet foreldre og utdanningsinstitusjoner, i enda større grad er med på å fremme en sunn og trygg sosial atmosfære, hvor individuelle valg respekteres, og hvor det er like akseptabelt å avstå fra alkohol som å nyte det i moderate mengder. Nå som skolestart er rundt hjørnet, med fadderuker som skal bidra til å skape et godt studentmiljø, må vi sørge for at de som velger å takke nei til alkohol ikke vil oppleve å bli stående utenfor fellesskapet.