ANNONSE: Så lenge må du vente før sola snur

Selv om det akkurat har vært sommer og vi ikke er lenger inne i høsten enn at vi fortsatt skriver september, er det likevel enkelt å legge merke til at vinteren og mørket er godt på vei. Sola snur nemlig mye tidligere enn det mange tror, og sensommeren og høsten er derfor allerede mye mørkere enn det de fleste av oss husker. Høstmørket kommer snikende og det er ikke så mye man kan gjøre med dette annet enn å glede oss til at sola snur igjen, men når er egentlig det? 

I Norge har vi fortsatt sommertid og vintertid, og dette er noe som er forvirrende for mange. For når snur sola og når stiller vi klokka til sommertid og vintertid? Det er nemlig ikke det samme tidspunktet som sola snur, og derfor er det mange som ikke husker verken når det ene eller det andre skjer. Derfor skal du få en full oversikt over dette her – slik at du vet akkurat når sola snur og ikke minst også når du skal stille klokka.  

Dette er datoene du må huske på 

Det er fire forskjellige datoer som er viktig å merke seg når det kommer til sola, og ikke minst sommertid og vintertid. Under skal du få en komplett liste med all den informasjonen du trenger, og vi starter med høsten. 

  • Vintertid: Vi stiller klokka en time tilbake mot sommeren den siste søndagen i oktober hvert år. I 2022 betyr dette at vi skal stille klokka fra kl. 03 til 02 søndag den 30 oktober. Men husk, dette betyr ikke at sola snur. 
  • Solsnu vinter: Dagen alle venter på, den dagen der sola snur om vinteren og vi går lysere dager i møte er 21. Desember. Dette kalles vintersolverv, og er den korteste dagen i året. 
  • Sommertid: Vi stiller klokka en time frem mot sommeren den siste søndagen i mars hvert år. I 2023 vil dette være den 26. mars, og vi stiller klokke fra 02 til 03. 
  • Solsnu sommer: Den lengste dagen i året, sommersolverv er den 22. Juni 2023. 

Usikker på hvilken vei du skal stille klokka? Det er superenkelt: du skal alltid stille klokka en time mot sommeren. Så i mars stiller du klokka en time frem mot sommeren og om høsten stiller du klokka en time tilbake mot sommeren. Slik er det alltid, så det er enkelt å huske. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.