Rosemarie Köhn – Biskopen som vant folks hjerter

kirken

Biskop emerita Rosemarie Köhn døde søndag 30. oktober kl. 01.40 etter lang tids sykdom, 83 år gammel. Hun var biskop i Hamar bispedømme fra 1993 til 2006. Köhn var den første kvinne som ble utnevnt til biskop i Norge og Norden. Hun etterlater seg ektefelle Susanne Sønderbo.

Rosemarie Köhn ble gjennom sin bispegjerning et samlende symbol, ikke bare i Hamar bispedømme, men i hele det norske samfunnet.  

– Rosemarie Köhn vant folks hjerter. Hun ble raskt en folkekjær biskop som var med på å endre Den norske kirke, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum. 

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

Som biskop åpnet hun opp kirken for folket gjennom sin forkynnelse, sine standpunkt, sitt gode smil og gode replikk. 

– Som den første kvinnelige biskopen var hun en pioner som banet vei for flere, og hun skapte mer plass for skeive og mange som ellers ikke følte seg hjemme i kirken.

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit minnes også Rosemarie Köhn. 

– Da Rosemarie Köhn ble utnevnt var det starten på en viktig og ny fase i Den norske kirkes liv. Rose ble et ikon for den åpne folkekirke og for kvinner som kirkeledere i Norge og i hele Norden, sier Fykse Tveit, og fortsetter:  

Les også:  Sex uten samtykke: AUF Nordland fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet

– Hun hadde nok selv erfart hvor viktig det var at Den norske kirke ble mer romslig. Det formidlet hun i både saker hun engasjerte seg i og måten hun møtte folk på. En viktig biskop i sin tid som åpnet kirken for flere. Vi lyser fred over hennes minne.

Hamar domkirke vil være åpen fra kl. 11.00. Der blir det lagt ut en kondolanseprotokoll. Det er også mulig å tenne lys. 

– Rosemarie Köhn gikk foran og ble i 1993 Nordens første kvinnelige biskop. Med dette gikk en drøm i oppfyllelse, om at likeverd og likestilling skulle gi seg uttrykk i kirkens lederskap. Slik er hun ikke bare en person. Hun endret kirkehistorien, sier biskop i Hamar Solveig Fiske. 

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

Det er også mulig å tenne lys på Den norske kirkes digitale bønnevegg, be.kirken.no

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.