På sykkeltur mot atomvåpen

Kasakhstan

«Sykkel for fred»-bevegelsen i Norge er stadig meget aktiv. I forbindelse med 75-årsjubileet for bombingen av Hiroshima og Nagasaki arrangerte den en tur til støtte for en verden uten atomvåpen.

Denne gang deltok også kasakhstanske diplomater sammen med representanter for det norske parlamentet, kommuner, forretningsfolk og akademia., melder pressetjenesten til det kasakhstanske utenriksdepartement.

I løpet av flere dager besøkte deltakerne byer på Østlandet og det ble holdt møter med ordførerne og andre myndighetspersoner i Oslo, Lillestrøm, Jessheim og på Eidsvoll – samt lederne av den internasjonale kampanjen for forbud mot kjernevåpen (ICAN) og Nei til atomvåpen (Nei til atomvåpen). I norsk utenriksdepartementet møtte deltakerne Jørn Osmundsen, som har ansvaret for nedrustningsspørsmål.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

Kazakhske diplomater snakket om de dramatiske konsekvensene av de kjernefysiske testene i Semipalatinsk, historien om demontering av atom-arven etter Sovjetsamveldet, samt viktigheten av å fortsette innsatsen for global atomnedrustning. Ambassadens stab presenterte boken til den første presidenten i Kasakhstan – Elbasy Nursultan Nazarbayev “Epicenter of the World” – som også er utgitt på norsk.

– Da Kasakhstan ble uavhengig hadde landet plutselig det fjerde største atomarsenal i verden. Landet har siden demontert alle sine atomvåpen. Dette er et godt eksempel for andre kjernefysiske stater, sa Tore Nerland, president i «Bike for Peace»-bevegelsen, i sin tale på torget foran Oslo rådhus. Nerland har arrangert sykkelturer og samlinger mot atomvåpen i mer enn hundre land.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

Oslo-ordfører Marianne Borgen, som er medlem av «Mayors for Peace»-bevegelsen, fremhevet også Kasakhstans rolle i anti-atomvåpen bevegelsen: – Dette er et godt eksempel som viser at et verdensomspennende forbud mot atomvåpen er mulig, sa hun.

Stortingsrepresentant Himanshu Gulati delte minner fra sine turer til Nur-Sultan og Almaty. – Vi har et store muligheter til å utvide og utvikle vennskap og handelssamarbeid mellom Norge og Kasakhstan. Som parlamentsmedlemmer ønsker vi å spille en viktig rolle i dette, Gulati.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.