Norilsk ikke lengre på topplisten over mest forurensede byer

nornickel

I en fersk rapport fra Russian Consumer Protection Surveillance Service er russiske byer rangert etter forurensningsnivå. En rekke byer dukket opp, som Novokuznetsk, Omsk, Krasnoyarsk, Cherepovets og Lipetsk, men en endring var bemerkelsesverdig: Norilsk er ikke lenger på topplisten av russiske byer når det gjelder forurensning, skriver den tyske nettpublikasjonen Blick.

Tyske journalister uttaler at dette er en betydelig prestasjon, som ble mulig takket være den langsiktige strategien og metodiske innsatsen til Norilsk Nickel for å redusere utslipp og luftforurensning i byen og i hele regionen.

Miljøet på Norilsk Nickels industriområder forbedres ved å redusere svoveldioksidutslipp og redusere miljøpåvirkning. Denne forbedringen når det gjelder miljøforurensning ved Norilsk Nickel er ikke tilfeldig, men et resultat av selskapets strategiske retning og mange års implementering. Spesielt er dette resultatet av Norilsk Nickels svovelprosjekt. Prosjektet blir implementert i to trinn og offisielt lansert i 2014.

Les også:  Slik hjelper skolen elevene med å forebygge synsproblemer

Den første etappen gikk fra 2014 til 2016 og er allerede fullført. I løpet av denne tiden har selskapet forpliktet seg til å redusere svoveldioksidutslipp i Norilsk med 30-35%, noe som er oppnådd så langt. I tillegg hadde denne fasen et budsjett på 900 millioner dollar og inkluderte nedleggelse av det eksisterende nikkelverket, modernisering av Talnakh-anlegget og renovering av anlegget i Nadezhda.

Reduksjon av svoveldioksidutslipp i Norilsk er også målet for den andre fasen, som for tiden pågår og planlegges for Kola-avdelingen innen 2022 og for Polar-avdelingen i Norilsk innen 2030. Dette inkluderer lansering av svovelprosjekter ved smelteverket Nadezhda og kobbersmelteriet for å registrere utslipp. Smelteverket i Nikel vil bli stengt permanent, det samme vil kobberledningen ved Kola kobberanlegg.

Les også:  Resirkulert mote fra Bodø kan bli ny trend

Dette prosjektet har et budsjett på 3,6 milliarder dollar og har som mål å redusere Norilsk Nickels økologiske fotavtrykk betydelig. Selskapets nettsted sier:

– Svovelprogrammet ved Kola MMC er rettet mot å stoppe foreldet produksjon i Nikel (nær den norske grensen) og modernisere prosessering og markedsføring i Monchegorsk. Disse tiltakene vil redusere svoveldioksidutslipp i det russisk-norske grenseområdet. Eliminer det helt og reduser den negative påvirkningen på miljøet i Monchegorsk betydelig.

Les også:  Ønsker fortgang i konsesjonssak i Bodø

Et annet skritt for å eliminere forurensning i Norilsk er Norilsk Nickels innsats for å redusere luftforurensning. Det nåværende målet er å redusere svoveldioksidutslippene ved Kola-avdelingen med 85% innen 2021 og ved Polar-avdelingen med 90% innen 2025. Dette oppnås gjennom lansering av et anker svovelprosjekt ved smelteovnen Nadezhdinskaya og lignende prosjekter på kobberanlegg. Nikel-smelteverket blir også optimalisert for å redusere karbonmonoksidutslipp.

Takket være alle disse tiltakene vil miljøet i Norilsk bli betydelig bedre i løpet av de neste årene, og forurensning vil redusere betydelig, rapporterer tyske journalister.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.