Nordmenn robbes for biler i Gøteborg

ratt subaru

Norske bilturister som blir robbet i Gøteborg på første feriedag på vei mot Europa er nærmest en klassiker hos norske forsikringsselskaper. Hvert år er det en strøm av henvendelser om dette.

– Det gjentar seg uten unntak, i mange tilfeller er bilen helt tømt. All bagasje er borte, smått og stort. En fryktelig kjedelig start på ferien, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Gjennom mange år har det vært vanlig med tyverier rundt fornøyelsesparken Liseberg, hvor mange nordmenn på vei videre nedover i Europa gjerne gjør en første stopp.

Innbrudd under cuper
I fjor var det totalt 2961 bilinnbrudd i Gøteborg, ifølge tall fra svensk politi. Over halvparten av disse skjedde i sommersesongen, da fornøyelsesparken har åpent og det er flere store idrettscuper i byen. Cupene er populære blant norske aldersbestemte lag, og mange foreldre står for transporten med egen bil.

Les også:  Nå starter MC-sesongen: - Del veien, oppfordrer NAF

De fleste bilinnbruddene skjer på parkeringsplasser og i P-hus innenfor det såkalte evenementsområdet, som strekker seg fra Ullevi stadion via Heden til parkeringsplassen på sydsiden av Liseberg. Det skjer også tyverier fra kameraovervåkede P-hus, opplyser svensk politi og If.

Nordmenn utsatt
– Tyvene finner biler med norske skilter attraktive. Bilskiltene med norsk flagg på er nærmest som fluepapir for uærlige sjeler. Tyvene vet at Norge går så det suser, og mange biler er fullastet med merkeklær og elektroniske duppeditter, sier Sigmund Clementz i If.

Les også:  Vil asfaltere for 260 millioner kroner i Nordland

Tyvene er en blanding av gamle kjenninger av politiet, rusmisbrukere og utenlandske ligaer, ifølge Gøteborgs-politiet.

Ifølge politiets egen statistikk skjer det flest bilinnbrudd i Gøteborg mellom klokken 12 og 18. Lørdager er spesielt utsatt, og juli er toppmåneden. I juli i fjor var det i gjennomsnitt 13 bilinnbrudd hver eneste dag i byen.

Forsikringsselskapet If får inn spesielt mange bilinnbrudd fra Gøteborg i juli, da det er mange norske deltakere på store idrettscuper og et utall norskregistrerte biler i byen.

– Gøteborg er en by med usedvanlig mange bilinnbrudd. De kriminelle vet at mange er på vei gjennom byen fra Nord-Sverige, Finland og Norge om sommeren. En fullastet bil med utenlandsk registeringsnummer er et utsatt mål, sier Clementz.

Les også:  SV-leder fornøyd med asfalt-prioriteringene i Nordland

Stjeler mynter
– Vi i If ser år etter år at mange norske sjåfører tror det holder å dekke til bagasjerommet. Men det er ikke nok. Bilen må tømmes for fristelser, slik at den praktisk talt er helt tom. Vi ser at det ikke bare er typiske verdigjenstander som blir stjålet, også løse mynter beregnet på p-automaten er interessant, sier han.

– Dersom du og familien skal overnatte på hotell i Gøteborg, sjekk inn på hotellet, ta med bagasjen på rommet og la bilen stå i låst hotellgarasje. Deretter kan dere dra til Liseberg for å ha det gøy, anbefaler Clementz.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.