Nesten 20.000 nye innvandrere har tatt norskprøven hittill i år

afrika

Hittil i år har 19.600 innvandrere gjennomført norskprøven. Prøven kan være en døråpner inn til arbeidslivet. Men mange arbeidsgivere kjenner prøven for dårlig.

– Norsk språk åpner døren til integrering, utdanning og jobb.

Det sier fungerende direktør Anders Fremming Anderssen i Kompetanse Norge, direktoratet for kompetansepolitikk.

Hittil i år har 19.600 innvandrere tatt én eller flere delprøver i norsk. De 12.700 som nettopp er ferdige med sine prøver, får resultatene i god tid før høstens skole- og studiestart, og eventuelle jobbskifter etter sommeren.

Les også:  Avvikler utskjelt arbeidsgiveravgift

– Norskprøven har fått en stadig viktigere rolle, sier Anderssen.

– Norskprøven er inngangsvilkår for både oppholdstillatelse og statsborgerskap i Norge, og prøveresultatene er viktige for å dokumentere norsknivået ved opptak til høyere utdanning, sier Anderssen.

Og ikke minst:

– Norskprøven er nyttig for arbeidsgivere. De kan bruke prøven til å vurdere om en jobbsøker, eller en ansatt, har de språkkunnskapene som trengs til stillingen, sier han.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

Mange arbeidsgivere er imidlertid ikke kjent med at norskprøven for voksne innvandrere, som Kompetanse Norge har ansvaret for å utvikle, består av fire uavhengig delprøver: leseforståelse, lytteforståelse og muntlig kommunikasjon og skriftlig framstilling. De måler hvor godt voksne innvandrere kan lese, lytte, skrive og snakke norsk.

– Språkkravet må være tilpasset arbeidsoppgavene, og de fire delprøvene gjør det mulig å stille differensierte krav. Det er for eksempel mulig å stille høyere krav til ferdigheter i lytteforståelse og muntlig, enn det stilles til ferdigheter i skriftlig framstilling, sier Anderssen.

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

– Dersom arbeidsgivere stiller høyere språkkrav enn det som faktisk er nødvendig, risikerer de å stenge døren til arbeidsmarkedet for mange gode arbeidstakere. Det bidrar hverken til integrering eller til smart samfunnsøkonomi, sier Anderssen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.