«Naiv, rasist, og kunnskapsløs»! – Forskere blir skyteskiver i polariserte debatter

islam

Mette Andersson er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet på Universitetet i Oslo. Hun har intervjuet 31 forskere på migrasjonsfeltet om deres opplevelser og oppfatning av forskningskommunikasjon i et politisk betent felt.

Det foregår en kamp om vitenskapeligheten i den offentlige debatten og mange får et tøft første møte med offentligheten mener hun.

– Vi vet fra representative undersøkelser blant journalister og bloggere at den høyeste forekomsten av trusler og sjikane er i saker som omhandler innvandring og politiske konflikter. Og vi vet også at publikum har lav tillit til dekningen av innvandringssaker i massemediene, sier Mette Andersson.

Les også:  Streikefare i Avinor fra onsdag

Både media og forskere har lav tillit hos befolkningen, ifølge professoren.

– Forskeres formidling leses bevisst ut fra ulike politiske ståsteder. Hvis noen oppfatter forskningsresultatene som «feil» i forhold til eget politisk ståsted, kan forskere anklages for politisk styrt forskning. Migrasjonsforskere blir ofte, i likhet med forskere på andre sensitive felt, kritisert for å være normative, politisk korrekte eller passive tjenere for staten eller bestemte interessegrupper, sier Mette Andersson.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.