Mer enn ni av ti studenter og elever sover med mobilen. Denne mobilen brant hull i madrassen.
Blant nordmenn flest har åtte av ti mobilen med inn på soverommet om natten, viser en undersøkelse fra Frende Forsikring. Halvparten av de spurte lader om natten.
– Mange sjekker meldinger og leser litt før de legger seg, eller sovner med musikk på øret. Andre bruker mobiltelefonen som vekkerklokke, sier brannekspert Øystein Øren i Frende.
For eieren av mobilen på bildet gikk det galt.
Mobilen tok fyr i senga
– Telefonen, en Samsung S3, eksploderte og tok fyr, forteller Øren. Heldigvis våknet eieren av smellet, uskadet, og fikk kastet sengetøy og mobil i vann. På bare et øyeblikk hadde mobilen brent et dypt hull i madrassen.
Mobilen var ikke engang plugget inn, det var batteriet som eksploderte. Brannen spredte seg ikke, og skaden på seng og mobil dekkes på innboforsikringen.
– Merker du at mobilen blir veldig varm, eller ser at baksiden buler, må du være forsiktig. Da ville jeg fått den sjekket raskt, sier Øystein Øren.
Våkner du hvis noe skjer?
Branneksperten i Frende mener du utsetter deg for unødig risiko om du har strømkrevende apparater og småelektronikk på mens du sover.
– Giftige gasser fra apparatene er vel så farlig som flammene. Sover du, er det ikke gitt at du merker faren før det er for sent, sier han.
YouGov har på vegne av Frende Forsikring spurt nordmenn om de har med seg mobilen på soverommet om natten og lader den der, eller lader den om natten et annet sted.
Godt voksne har skjønt det
– I aldersgruppen over 60 svarer bare 12 prosent at de lader på soverommet om natten, selv om 52 prosent har den med seg på soverommet. Det er selvfølgelig mange grunner til å ha med telefonen på soverommet om natten, for mange er det en trygghet i det, sier Øystein Øren.
At seks av ti i aldersgruppen 18-29 lader om natten synes branneksperten er urovekkende. Hans klare råd er å ikke lade om natten, om du kan unngå det.
– Vi er realistiske, vi vet at du må lade, men husk at apparatene trenger luft. Elektriske apparater kan bli for varme om de ligger i senga eller på sofaen, sier Øystein Øren.
– Aller helst skal du lade mens du er våken og kan følge med. Ha telefonen liggende på et underlag som ikke kan ta fyr, og plugg ut når du har ladet ferdig, sier han.
Flere boligbranner
Stadig mer småelektronikk i norske hjem har gitt en eksplosiv økning i antall ladere og trafoer. I tillegg til faren ved tekniske feil på selve produktet, utgjør alle elektriske apparater som kobles til strømnettet en viss brannfare.
– Feil bruk og dårlig vedlikehold av elektriske apparater og ladere er blant de vanligste årsakene til boligbrann, opplyser Øystein Øren i Frende.
Branneksperten i Frende anbefaler at du sjekker ledning og lader jevnlig. Misfarget utstyr, varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare.
Årlig er batteriladere involvert i ti bygningsbranner i snitt, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). I tillegg kommer branner som beboerne slukker selv, og store mørketall fra nesten-ulykker som aldri blir varslet.