Mesterkokk Jimmy Øien: – Dette er råvarene jeg liker å grille

grillkurs

Weber-ambassadør Jimmy Øien (26) er kjøkkensjef på den anerkjente restauranten Rest. Der lager de førsteklasses mat av råvarer som ellers ville blitt kastet. Her forteller Jimmy om hvilke råvarer han foretrekker på grillen.

– Jeg liker egentlig å grille alt som lar seg grille, og det er i utgangpunktet alt. Likevel er kongekrabbe noe av det beste jeg kan legge på en grill. Enten gratinerer jeg kjøttet i skallet med en deilig gratinering, eller så tar jeg ut hele muskelen og griller den direkte på grillristen. Da får jeg frem den karamelliserte smaken. 

– Jeg må også ta med kreps. Du trenger ikke å dra på gourmetrestaurant for å nyte den delikatessen.

– Med noen enkle forberedelser får du raskt helt fantastisk grillmat på bordet. På 15 minutter er mye gjort. Jeg kan love deg, prøver du denne, får du en ny grillfavoritt. Oppskriften får du her.

Les også:  Norsk Folkehjelp: – Det ser ut som folk tar gode valg i vinterferien

– Sjøkreps er hverdags-hummer. Gratinering på grillen får fram en helt fantastisk smak av sommer og sjø. Og det er nesten latterlig enkelt.

– Du forventer kanskje noen oppskrifter med saftig pampaskjøtt, Wagyu-biff (kobebiff) eller T-benstek også. Ikke nå, for er det noe du bør prøve å grille, er det østers. Ingen grunn til å være skeptisk. Når du griller østers, så er det noe helt annet enn rå østers. Det smaker du fort. Denne perlen av en grillrett kommer du til å slafse i deg. Med Chimichurrismaker det helt himmelsk. Superraskt og enkelt er det også. Og en fin bonus er det at du slipper å åpne dem. De åpner seg når de er ferdige. Oppskriften på grillet østers.

– Det er viktig å grille med så varm grill som mulig. Rotgrønnsaker syns jeg også er en utrolig bra råvare på grillen. Jeg fant ut et smart tips for en tid tilbake, da jeg prøvde å få den perfekte grillede gulroten, nemlig at det funker veldig bra å fryse rotgrønnsaker før grilling. Jeg fryser rett og slett rotgrønnsakene ned hele. Under frysing vil fibrene i grønnsakene blir sprengt, og da vil de slippe ut litt væske når de tiner. Når grønnsakene er ferdig tint og du legger dem på grillen, kan du grille grønnsakene hardt uten at de blir bløte (overvarmebehandlet), og konsistensen vil bli helt unik. 

Les også:  Snusens skiftende landskap i Norge

– Det funker veldig bra å fryse rotgrønnsaker før grilling.

– Du kan også grille urter som skal brukes til en salsa eller en saus. Det funker også om du vil ha en litt dypere smak. Når jeg griller fisk, så liker jeg å salte fisken litt i forveien, ca. 20 min. Det gjør at fisken setter seg litt. Det vil si at den slipper ut mindre væske under grillingen, og du har litt høyere kjernetemperatur å gå på – fra fisken er perfekt til overstekt. Hvis du griller feit fisk, for eksempel laks, ørret, makrell, tunfisk eller ål, kan du bruke litt sukker i saltingen. Da vil fisken bli lett speket og litt fastere. For eksempel kan du bruke 90 g salt og 10 g sukker.

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

– Hvis du griller feit fisk, f.eks. laks, ørret, makrell, tunfisk eller ål, kan du bruke litt sukker i saltingen. Da vil fisken bli lett speket og litt fastere.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.