Mange frykter brann i romjulen

stearinlys

Julen er høytid for hygge og glede, men årets siste dager markerer også høysesong for branner i Norge. I følge en fersk undersøkelse gjennomført av MBrain for Sector Alarm oppgir hele 23 % at de er redd for brann i julen.

Dessverre er brannstatistikken for 2018 dyster lesing, og det med årets mest brannfarlige uke igjen – romjulen og nyttårshelgen.

1 av 4 er forsiktige med levende lys
Hele desember, og spesielt siste helg, har vært hektisk på Alarmstasjonen hos Sector Alarm. Alarmstasjonen har mottatt nesten 10 prosent flere brannsignaler enn tilsvarende helg i fjor og langt flere enn en normalhelg.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

Dette skyldes blant annet brannfarlige juledekorasjoner, bruk av stearinlys, mer matlaging og ikke minst stress. Allikevel er det bare 1 av 4 som oppgir i undersøkelsen at de er ekstra forsiktige med levende lys i julen og hele 50 prosent oppgir at de ikke tar spesielle forholdsregler for å øke brannsikkerheten i julen.

Sector Alarm ønsker å minne om at alle bør være ekstra oppmerksomme på brannfaren i romjulen.

Sju av ti har aldri gjennomført brannøvelse
Tall fra undersøkelsen gjennomført av MBrain for Sector Alarm viser at svært få nordmenn gjennomfører brannøvelse i hjemmet. Kun en av ti har gjennomført brannøvelse siste år og sju av ti sier de aldri har gjennomført brannøvelse hjemme.

Les også:  Vinterferien kan starte med underkjølt regn: - Slik kommer du deg trygt frem

Når en brann oppstår er det røyken som er farlig. Røyken stiger og sprer seg raskt. En brannøvelse er derfor et godt brannsikringstiltak. I en stresset situasjon er det viktig å vite hva man skal gjøre og hvordan. Ikke minst kan barn bli redde og gjemme seg under sengen eller i et skap når røykvarsleren uler. Det er derfor viktig at de føler seg trygge og vet hva de skal gjøre. Ved å lage egen handlingsplan og rømningsplan for familien og avholde øvelser minst to ganger i året, står man mye bedre rustet til å takle en krisesituasjon.

Les også:  Datingekspertens råd: Ikke dra på første date på valentinsdagen!

– Vi har laget en varm film om å holde hodet kaldt. Vårt mål er å bidra til økt brannsikkerhet i Norge. Dette vil vi gjøre gjennom å opplyse om brannsikkerhet og oppmuntre familier til å gjennomføre brannøvelser, sier Kommunikasjonssjef i Sector Alarm Sissel Eckblad.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.