Varmepumpe blir stadig mer populært

norsk varmepumpeforening

Etter rekordåret 2018 fortsetter nordmenn å kjøpe stadig flere varmepumper. Har du oljefyr, er det bare å stille deg i kø.

Kombinasjonen av kald vinter, høye strømpriser og den varme sommeren fikk ekstra mange til å kjøpe varmepumpe til oppvarming – og kjøling – i fjor. Ferske tall viser at hittil i år er det solgt 15 % flere enn på samme tid i fjor. Vinteren har ikke vært spesielt kald, men strømprisen er fortsatt stiv 

Les også:  Mange trafikkulykker har årsak i bilens berøringsskjerm

– Folk har skjønt at dette lønner seg! Varmepumpe er noe av det enkleste og mest lønnsomme du kan gjøre for å spare strøm, poengterer Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening. 

Ni av ti varmepumper som er solgt i år er luft-til-luft-varmepumper som også kan brukes til kjøling. Det viser statistikken som utarbeides av Prognosesenteret. Målt i prosent er veksten størst for bergarmepumper: Første kvartal ble det solgt 33 % flere enn på samme tid i fjor. 

Les også:  Slik unngår du vannplaning og skader på bilen

– De fleste av disse går til å erstatte oljefyr. Forbudet mot fossil fyringsolje er ikke langt unna, så det gjelder å komme i gang. Mange installatører har flere måneders ventetid, forteller Hagemoen. 

En god del av varmepumpene går også til boligeiere som skifter ut en gammel varmepumpe. 

– Luft-til-luft-varmepumper holder gjerne i 12 til 15 år, så det er etter hvert mange som er modne for utskifting, sier Hagemoen. I 2022 forventer Prognosesenteret at antall som skifter ut blir like stort som de som kjøper ny. Men fortsatt er det mange som ikke har utnyttet muligheten til å spare strøm med varmepumpe. 

Les også:  Sven-Erik Holsbø ny direktør i Frost Kraftentreprenør

– Om få år vil ni av ti eneboliger ha en varmepumpe, tror Hagemoen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.