Kalkun står på bordet for 1 av 3 nordmenn på nyttårsaften. Men én landsdel skiller seg ut. Kan du gjette hvilken?
Kalkun har blitt en relativt utbredt middagstradisjon på nyttårsaften over størstedelen av landet, og 1 av 3 oppgir at de spiser dette på nyttårsaften. Det viser årets juleundersøkelse fra MatPrat utført av YouGov. Men det er én landsdel der kalkunen ikke når opp – nemlig på Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt som tradisjonsmat, at det ikke holder å spise det på julaften – det hører med på nyttårsaften også.
– Pinnekjøttet har sterke tradisjoner på Vestlandet, men er en svært populær rett også i resten av landet på nyttårsaften, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen. Men de som setter aller størst pris på pinnekjøttet, er uten tvil vestlendingene:
– På Vestlandet er det 45 % som har pinnekjøtt på menyen også på nyttårsaften.
Kalkun er den mest populære nyttårsmiddagen for oss nordmenn, og 33 % sier de spiste kalkun på nyttårsaften i fjor. Pinnekjøtt kommer på andreplass med 17 %, og på tredjeplass kommer ribbe med 8 %.
– Det er jo stor stas å sette en hel fugl på bordet, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen. Hun skjønner godt at kalkunen er blitt nordmenns nyttårsfavoritt:
– Gir du kalkunen litt kjærlighet med pensling og lav temperatur i ovnen, oppnår du et smakfullt og saftig resultat, avslutter hun.
MatPrat er kommunikasjonskonseptet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.