LESERINNLEGG: Skamløst fra regjeringen

jente barn

I forslaget til statsbudsjett for 2023 fjerner regjeringen alle øremerkede midler til norske hospicer og barnehospicer, og kutter all støtte til det planlagte Andreas hus i Kristiansand.

Av: helsepolitisk talsperson i FrP Bård Hoksrud og stortingsrepresentant fra FrP Morten Wold.

Selv om man nå skal kunne søke om penger til slike formål, er potten hospicene nå kan søke fra redusert med 28,3 millioner kroner. Likevel påstår altså Senterpartiets Anja Ninasdotter Abusland i et innlegg i Fædrelandsvennen at regjeringen tar sitt lovpålagte ansvar med å styrke tilbudet til lindrende og palliativ behandling på alvor.

Da FrP støttet et budsjett der man ryddet opp i ordningen med brillestøtte til barn, gikk opposisjonen med AP i spissen helt amok. Nå forsøker de altså å forsvare store kutt i støtten til syke og døende barn og deres familier. Regjeringen kaller det prioriteringer, vi kaller det skamløst.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Så sent som i juli i år besøkte helseminister Ingvild Kjerkol Andreas hus i Kristiansand. Etter besøket sa hun at regjeringen «ser frem til å høste av de erfaringene vi etter hvert får fra Andreas Hus. Stedet representerer som sagt noe nytt i landet vårt, og i det ligget det muligheter både til å lære og forstå. Nå er det først og fremst viktig å få åpnet dørene ved Andreas Hus, ønske familiene velkommen og så ta det derfra

Fra før har også Stortinget og regjeringen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet lovet finansiering til Norges første barnehospice i en femårig periode. For Andreas hus skulle denne perioden vare til 2024, men bevilgningene kuttes nå helt. Det begynner å ligne svart belte i løftebrudd fra regjeringen.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

Nå risikerer Andreas Hus altså å måtte stanse hele prosjektet, etter at det er blitt investert 90 millioner kroner og det er under tre måneder igjen før de første døende barna og deres familier endelig skulle flytte inn. Er det virkelig slik Senterpartiet og Arbeiderpartiet vil prioritere?

Egne barnehospice har lenge vært etterspurt i Norge fra familier som sårt trenger støtte og avlastning i en forferdelig krevende livssituasjon. Derfor er det helt uforståelig at regjeringen nå sår tvil rundt fremtiden til barnehospice i Norge.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

For Fremskrittspartiet er det aller viktigste at pasienter og pårørende opplever kvalitet og valgfrihet i helsetjenestene. Derfor har vi hele veien støttet arbeidet for egne barnehospice på barnepalliasjonsfeltet. For mange familier er ikke avansert hjemmesykehus det beste, slik Abusland hevder. Det hele fremstår mest som et forsøk på å bortforklare et av regjeringens mest usosiale kutt. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.