Januar 2020 ble den våteste noen gang i Nordland

hagl

Årets januar ble den våteste og nest varmeste noen gang registrert for landet som helhet. Målingene går tilbake til 1900. Det ble satt syv rekorder for høyeste målte nedbørsmengde på ett døgn, flertallet av disse i Trøndelag.

Det ble satt 30 rekorder for høyeste mengde nedbør målt på månedsbasis, i all hovedsak i Vestland, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark. 

– Det ble satt enda flere nedbørrekorder i januar 1989 og 2005, men da var det også områder som fikk lite nedbør, bare 10-30 % av normalen. De tørreste områdene i januar i år lå på 50-60 % av normalen. Dermed ble måneden den våteste noensinne, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Les også:  Ferie: Nord-Norge minst opptatt av bærekraft

Normalperioden det sammenliknes med er den internasjonale standardperioden 1961-1990.

Det kom nesten dobbelt så mye nedbør i januar 2020 som normalt. Månedsnedbøren var på hele 95 prosent over det den var i normalperioden. Den gamle rekorden var på 85 prosent over, fra januar 2005. Noen stasjoner fikk så mye som fire ganger den normale nedbørsmengden, disse ligger i Vestland, Innlandet, Trøndelag og Nordland. 

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

 De våteste stasjonene var Gullfjellet i Bergen med 814,7 millimeter nedbør og Lurøy i Nordland med 710,7 millimeter (288 % av normalen). På tredjeplass kom Øvstedal stasjon i Voss, Vestland med 703,8 millimeter nedbør (255 % av normalen).

12. januar ble den høyeste døgnnedbøren for måneden målt på stasjonen Eik – Hove i Lund i Rogaland, med 110,4 millimeter nedbør på 24 timer.

Den økte nedbøren er i tråd med klimaforskernes prognoser for framtidens klima. Med stigende temperatur ventes også mer nedbør. I tillegg har det vært en spesiell værsituasjon, med milde luftmasser fra sørvest. Det har gitt en usedvanlig varm måned. 

Les også:  LESERINNLEGG: Kuttene vil ramme den nordnorske befolkningen!

Januar 2020 ble den nest varmeste for hele landet, med en gjennomsnittstemperatur 6,1 grader over normalen. På Østlandet ble det satt rekord for varmeste januar med en gjennomsnittstemperatur på 8,1 over snittet i normalperioden 1961-1990. 

– Tendensen er klar. Vintrene blir mildere, og selv om vi fra tid til annen får en god, gammeldags vinter, vil det gå lenger tid mellom disse, sier Mamen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.