Island opphever utestengelse av norske fartøy

fiskebat.no

Det islandske Industri- og innovasjonsdepartementet har opphevet vedtakene om å suspendere fem norske ringnotfartøy fra fiske i islands økonomiske sone etter klage fra Fiskebåt.

Det islandske fiskeridirektoratet (Fiskistofa) besluttet tidligere i år å suspendere lisensen til fem norske ringnotfartøy. Grunnlaget for vedtakene var kontroller som hadde avdekket avvik mellom innrapportert og utlosset kvantum av lodde fisket og levert på Island. 

Det har vært knyttet usikkerhet til om vedtakene ville få konsekvenser for fartøyenes fremtidige adgang å fiske i Islands økonomiske sone. Den islandske fiskerilovgivningen forbyr i utgangspunktet utstedelse av lisenser til utenlandske fartøy som har overtrådt fiskeriregelverket. Loddefisket ved Island er en viktig komponent i ringnotfartøyenes driftsgrunnlag og vedtakene har derfor stor betydning for rederiene.

Les også:  SMB Norge: - Regjeringen tar ikke problemene i næringslivet på alvor

Fiskebåt påklaget vedtakene på vegne av rederiene. Det islandske Industri- og innovasjonsdepartementet besluttet i går å oppheve samtlige av Fiskistofas vedtak. Saken er med dette endelig avsluttet. 

– Fiskebåt har brukt mye ressurser på å følge opp saken. Avgjørelsen er viktig, ikke bare for de fem rederiene, men for alle norske fartøy som fisker i islandsk farvann, sier Audun Maråk, administrerende direktør i Fiskebåt. 

Maråk sier han nå er tilfreds med at saken nå er avsluttet.

Les også:  Internasjonal dag for kvinner i maritim næring

– Skipperne gjør sitt ytterste for å estimere fangstmengden mest mulig korrekt. Feil kan likevel skje og da er det viktig at eventuelle reaksjoner står i et rimelig samsvar med overtredelsens alvor. Vi er svært tilfreds med at klagen har ført frem og at vi nå kan legge saken bak oss, sier Maråk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.