International Arctic Forum arrangeres igjen i Arkhangelsk i 2019

arctic forum

Konferansens tema er «Arktis – dialogens territorium», og finner sted i Arkhangelsk 9.-10. april, 2019. Her samles statsledere og utenriksministre, samt forskere og næringsledere, fra land med interesse for nordområdene.

International Arctic Forum har blitt arrangert i Arkhangelsk siden 2010, og Russlands president Vladimir Putin har deltatt hver gang.

I 2017 deltok utenriksminister Børge Brende på arrangementet og møtte der sin motpart, Sergei Lavrov, for første gang på russisk jord siden 2014.

Les også:  Vil flytte rusbehandling av barn fra barnevern til helsevesenet

Forumet har tiltrukket seg norske politikere, under forrige konferanse deltok blant annet fylkesrådsleder i Troms og lederen for Stortingets delegasjon til det parlamentariske arktiske samarbeidet. Ettersom 2019 er 75-års jubileet for frigjøringen av Finnmark knytter det seg interesse rundt om flere lokalpolitikere fra Nord-Norge vil delta på konferansen.

Det er heller ikke bekreftet om Norge igjen vil være representert med utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide eller en annen representant fra regjeringen. Gitt den pågående NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge, vil offisiell norsk deltakelse på konferansen være en anledning til å understreke Norge sin opprettholdelse av balansegangen mellom dialog og avskrekkelse mot Russland.

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

Det vurderes nå betydelige investeringer i utviklingen av Arkhangelsk sin infrastruktur etter at det ble bestemt at byen skal være permanent tilholdssted for konferansen, som har som ambisjon å bli et ledende forum for arktiske spørsmål blant beslutningstakere.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.