Ikke la frosten overraske deg: Slik unngår du frosne vannrør

mittanbud

Når kulda kommer er du ekstra utsatt for frostskader i huset og på hytta. Det kan gå hardt utover lommeboka. Her ser du hvordan du unngår skadene.

At det blir kaldt i Norge om vinteren burde ikke komme som en overraskelse, men vi glemmer oss like fullt. Dette erfarer både forsikringsbransjen og fortvilede hus- og hytteeiere landet over hvert eneste år.

Skader for millioner av kroner hvert år
De fleste frostskader i hus og hytter skjer i løpet av de første døgnene av en kuldeperiode. Som regel fordi vi ikke er godt nok forberedt.

– Sprekker rørene grunnet frost, kan det føre til store skader og gå hardt utover lommeboken. Du bør derfor være ekstra påpasselig med å holde rom med vann tilstrekkelig varme, sier Håvard Bungum, daglig leder i Mittanbud.

Les også:  Nær 1 av 3 unge mangler innboforsikring

Mittanbud opplever hver vinter at tusenvis av nordmenn søker hjelp fra håndverkere grunnet skader relatert til frost.

Lønner seg ikke alltid å spare på varmen
Vinteren 2018, da snøen lavet ned over store deler av landet, og det var stabilt kaldt i flere måneder, ble det registrert skader for 221 million kroner bare i privatmarkedet. Det viser Finans Norges vannskadestatistikk.

Mange av skadene kunne vært unngått med enkle forhåndsregler, mener Bungum.

– Strøm er dyrt og jeg forstår at mange ønsker å spare litt på varmen i rom de kanskje ikke bruker så mye, men det kan potensielt slå tilbake på deg. Vær litt raus med varmen i rom med rør i yttervegg.

– Det finnes også mye teknologi som gjør det enkelt å styre temperatur når man er borte, sier Bungum.

Les også:  NRK sender Debatten i Norden

Mittanbud har listet opp noen enkle tips for å unngå frostskader og hva man må gjøre hvis skadene allerede har oppstått.

Tips for å unngå frostskader

  • Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.
  • Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er hjemme.
  • Har du rør i krypkjeller eller på kaldt loft? Forhør deg med rørlegger om isolerings- og oppvarmingsløsninger.
  • Vann fryser lettere når det står i ro. Steng hovedkrana dersom du skal reise bort i lengre perioder. Pass så på at du åpner en kran for å slippe ut oppsamlet vann. Da tømmer du systemet samtidig som trykket avlastes hvis frosten kommer.
Les også:  Nær 1 av 3 unge mangler innboforsikring

Hvis skaden allerede har skjedd?

  • Hvis du ikke allerede har stengt hovedkrana – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt, er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.
  • Varm opp rommet.
  • Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men husk kontinuerlig tilsyn.
  • Bruk av åpen flamme som skibrenner, primus etc. er livsfarlig og strengt forbudt.
  • Etter opptining åpnes hovedkrana forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.
  • Dersom rørene fortsatt er fryst etter du har fulgt disse rådene må du kontakte en rørlegger. De aller fleste rørleggerbedrifter tar på seg denne typen oppdrag og har nødvendig utstyr tilgjengelig for å håndtere frostskader.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.