Ikke gamble med synet ditt – Bruk beskyttelsesbriller!

fyrverkeri

De siste årene har vi sett en markant økning i fyrverkerisalget. I fjor kjøpte nordmenn fyrverkeri for en halv milliard kroner, og 2022 ble et rekordår for salg av fyrverkeri. Fyrverkeri er både en fin avslutning på 2023 og gir pangstart for 2024.

Det som derimot ikke vil gi en pangstart på 2024 er øyeskader som følge av fyrverkeri. Beskyttelsesbriller er helt avgjørende for å redusere skader og sikre en trygg nyttårsfeiring. Derfor vil Norsk Fyrverkeriforening ha obligatorisk bruk av beskyttelsesbriller.

De siste fem årene har til sammen 63 personer fått øyeskader etter bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. Nesten ingen av disse personene brukte beskyttelsesbriller. Ved fjorårets nyttårsfeiring ble det registrert 10 øyeskader. Dette er 10 øyeskader som mulig kunne blitt avverget ved bruk av beskyttelsesbriller.

Les også:  Vinterferien kan starte med underkjølt regn: - Slik kommer du deg trygt frem

– Vi har en nullvisjon når det kommer til person- og materielle skader. For å oppnå denne nullvisjonen er beskyttelsesbriller helt avgjørende. Antallet skader fortsetter å synke, slik det har gjort de siste årene. Vi er ikke fornøyde før vi når nullvisjonen vår på antall skader, sier talsperson for Norsk Fyrverkeriforening Rikard Spets.

Norsk Fyrverkeriforening mener det ikke bare må være et lovkrav for beskyttelsesbriller, men også et lovkrav for den såkalte sikkerhetsfontenen.

Les også:  Datingekspertens råd: Ikke dra på første date på valentinsdagen!

– Sikkerhetsfontenen er også et viktig tiltak for å forhindre skader på nyttårsaften. En sikkerhetsfontene gir et tydelig varselbluss når batteriet er antent. Dette gir en forlenget tid fra lunten er antent til effektene skytes opp i luften. Barn og voksne får en tydelig varsling og god tid til å holde trygg avstand før fyrverkeriet begynner. Sikkerhetsfontenen forhindrer dermed folk til å gå tilbake til et batteri som allerede er antent, sier Spets.

På nyttårsaften er totalt 90% av Norges befolkning ute for å se på fyrverkeriet og feirer inngangen til det nye året. Undersøkelser viser også at rundt 2 millioner nordmenn sender opp fyrverkeri på nyttårsaften. Norsk Fyrverkeriforening har utarbeidet ni «fjellvettregler» for en trygg gjennomføring av nyttårsaften.

Les også:  Biskopene kritisk til å utvide grensen for selvbestemt abort

Ni «fjellvettregler» for godt nyttårsvett på nyttårsaften:

  1. Planlegg innkjøpet av fyrverkeri i god tid.
  2. Ta hensyn til firbeinte og planlegg godt i forkant slik at alle får en god nyttårsfeiring.
  3. Les bruksanvisningen på fyrverkeriet du kjøper.
  4. Vær forberedt og planlegg oppskytningen.
  5. Ikke bøy deg over fyrverkeriet eller tenn på igjen om det ikke virker.
  6. Vend i tide, det er ingen skam å holde avstand.
  7. Ta trygge valg, bruk alltid beskyttelsesbriller.
  8. Respekter oppskytningstiden.
  9. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.