Dekk på campingvogner lever et litt annet liv enn dekk på biler. De blir ofte stående mye stille og utsettes bl.a. for uheldig oksygen- og ozonpåvirkning.
Et dekk som ikke ruller, eldes mye raskere enn et som er i stadig bruk.
– Særlig er dekk som blir stående i solen utsatte. sier Torleiv Dalen Haukenes, produktsjef i Dekkmann.
En undersøkelse fra Svenska Däcksäkerhetsrådet, som omfattet 7500 campingvogner, viser at hver sjette har vært utsatt for et dekkhavari de siste 10 årene. Halvparten av havariene var dekkeksplosjoner. Det er liten grunn til å tro at tallene er annerledes for Norge, sier Haukenes.
Små luftlekkasjer er ikke med i tallene, de kommer i tillegg. Det er tidningen Däcksnack.se som publiserer nyheten.
Plutselige punkteringer og eksplosjoner kan medføre store skader. Ikke bare på materiell, men også personskader og ikke ytterste konsekvens fatale sådanne.
Det er derfor viktig å sjekke dekkene regelmessig, og særlig før man drar ut på lengre turer.
Anbefalinger fra Produktsjef i Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes:
- Kontrollér dekktrykket regelmessig. Er du usikker på hvilket trykk du bør ha så husk at det alltid er bedre med for høyt trykk enn for lavt.
- Sjekk dekkene for sprekker og skader. Glem ikke innsiden! Se også etter fremmedlegemer i slitebanen, -slikt som f.eks. skruer, spikere etc.
- Dersom vognen står stille over lengre tid er det smart å dekke dem til. Gjerne med en lys plastsekk el. lign. Helst ikke sort da temperaturen inne i sekken kan bli svært høy pga sollys.
- Sjekk også dekkdimensjon og belastningsindeks mot vognkortet. Har du kjøpt en brukt vogn kan forrige eier ha montert på det dekk som ikke tåler belastningen. Kontakt gjerne et dekkverksted om du er i tvil.
- Husk at campingvogner har en begrenset nyttelast. Overstiger du denne pga mye ekstra bagasje kan dekkene ta skade. Vei gjerne vognen på en egnet vekt om du er i tvil.
Så med andre ord: sørg for at ferien virkelig blir ferie og sjekk dekkene på campingvognen i dag.