Hold Norge Rent drar i gang søppelkartlegging

breiva

Norge har ikke kunnskap om hvor mye avfall som ender opp som forsøpling i norsk natur. Det vil Hold Norge Rent gjøre noe med.

Med Sommerens store søppelkartlegging oppfordrer Hold Norge Rent alle som reiser i Norge til å registrere forsøplete steder, slik at de kan ryddes til høsten.

– Denne typen folkeforskning er et veldig viktig. Målet er å få en oversikt over forsøplingsomfanget og ryddebehovet i Norge, sier daglig leder Lise Keilty Gulbransen.

Selv om Hold Norge Rent har samlet tall på hvor mye som ryddes av frivillige hvert år, finnes det ingen oversikt over det som ligger igjen. 

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

– Når man er på tur ser man et område med nye øyne, og kanskje legger man merke til ting som for andre går i ett med landskapet, legger Gulbransen til, og minner om at særlig barn er flinke søppeljegere.

Hold Norge Rent ønsker også å gjøre det enklere for frivillige å finne steder å rydde til høsten, og dermed sørge for at større deler av landet blir ryddet før snøen faller.

Les også:  Nye tall: Stadig flere dropper tradisjonell TV

Ryddebehovet i Norge varierer og det kan være praktisk å vite hva man går til. Langs kysten kan frivillige finne alt fra hele forlatte oppdrettsmerder til hundrevis av q-tips. I innlandet dukker det opp alt fra engangsgriller og yoghurtbeger i parkene, til store hauger med søppel som har blitt dumpet ulovlig. I kartet kan man notere hvilken type søppel som ligger der. 

Per i dag er det meldt inn over tusen forsøplede områder i Hold Norge Rents ryddeportal. Disse er markert med en rød ropert. Områdene kan gjøres om til ryddeaksjoner av frivillige som ønsker et sted å rydde.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

– Det er derimot ikke et mål for oss at Norge hovedsaklig skal ryddes av frivillige, sier Gulbransen, og understreker at Hold Norge Rent vil dele innmeldte områder med kommunene.

Følg med på Hold Norge Rents instagram for oppdateringer!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.