Her er sjekklisten til hvordan du lykkes med ribba

jul matprat

Ribba er det folk flest skal spise til jul i år. Det viser MatPrats juleundersøkelse gjennomført av YouGov. Her er sjekklisten til hvordan du lykkes med ribba i jula!

Hva skal du se etter når du handler ribbe?

 – Jakten på sprø svor, den starter allerede i butikken. Velg en ribbe som ikke er for mager. Det vi trenger er fett, og spesielt fett under svoren for at den skal bli sprø. I tillegg er det en fordel om ribba har fin marmorering og at fettet er jevnt fordelt i kjøttet. Da blir ribba mer saftig! Beregn 250-300 gram ribbe per person, litt avhengig av tilbehøret, tipser Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Hvor mange dager i forveien skal du begynne å forberede ribba?

 – Det kommer litt an på om du kjøper fersk eller frossen. Den skal uansett krydres 2-3 dager før steking, så ta det med i beregningen. Kjøper du fersk ribbe kan du gjøre det nærmere jul, men pass på at den blir oppbevart riktig og at den ikke ligger for lenge. Sur ribbe vil ingen ha, blunker Anette.

Men hva med frossen ribbe?

 – Denne kan du godt kjøpe tidligere. Det du må huske på er at dette er et stort stykke kjøtt, så legg inn en dag ekstra for tining. Det spiller ingen rolle om du kjøper frossen eller fersk ribbe, svoren blir like sprø uansett, påpeker Anette.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

Klart for steking. Hva nå?

 – Skal ribba stekes med svoren opp eller ned? Her anbefaler vi helt klart å legge den med svoren opp, fordi du slipper å snu den glovarme ribba underveis i stekinga. Og, sparer både fingertupper og penklær for gris og søl, sier Anette.

Legg ribba i en langpanne og legg en tallerken, eller en ball av aluminiumsfolie, under ribba. Dekk til med aluminiumsfolie og hell på litt kokende vann. Damp ribba på 230 grader i 45-60 minutter slik at svoren spriker.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

 – Her vil du normalt ha snudd ribba, men nå kan du dra vekk folien og senke temperaturen til 200 grader, før du steker videre i 1 – 1,5 time (tynnribbe). Svoren kommer snikende, men er den ikke helt perfekt, kan du gjøre siste finpuss mot slutten ved å skru på varmluft eller grillelement. Men, da må du «dra krakken mot glasset» og følge med, sier hun.

Husk at å la ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den, da holder den på saftigheten!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.